Recensie

20 januari 2011

Nieuwe Noorse ster aan het firmament:

Florigraphy

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Munich Records

Florigraphy Moddi Roots 4 Nieuwe Noorse ster aan het firmament: Moddi Written in Music https://writteninmusic.com

Dat een platenmaatschappij lyrisch is over haar artiesten, dat ligt voor de hand. Op het moment dat je als recensent dan een mail krijgt, met de mededeling dat ze weer “iets bijzonders hebben. Een nieuwe stem. Een eigen geluid”, dan vraagt dat natuurlijk om gezonde journalistieke scepsis. Een mail met die lovende woorden ontving WiM vanuit Munich Records. Ze gaan over het album Florigraphy, van Moddi. En dus werd geluisterd, mét die gezonde scepsis…

Eerst iets meer over die Moddi. Of beter gezegd, over Pål Moddi Knutsen, want dat is de volledige naam van deze singer-songwriter. Hij komt van het eiland Senja. Voor de mensen die niet zo goed zijn in topografie (wat trouwens vooral vaak lijkt te gelden voor Randstedelingen), het gaat hier om het op twee na grootste eiland van Noorwegen, in het verre, afgelegen poolgebied van dit prachtige land.

Moddi begon zijn muzikale carrière met een geleende accordeon en gitaar. Met deze instrumenten (en soms solo spelend, soms begeleid door een band) ontwikkelde hij ‘zijn’ muziek, die te omschrijven is als moody, als atmosferisch. Muziek die -zo zou je kunnen zeggen- perfect past bij de mystieke omgeving waar hij vandaan komt. Veelgemaakte muzikale vergelijkingen zijn namen als Damien Rice en Björk.

Op 14 februari komt in Nederland zijn debuutalbum uit. Niet dat het een echt nieuw album is. Sterker nog, het stamt al uit 2009. In dat jaar kwam Moddi’s demo via via terecht bij Valgeir Sigursson, producer van onder meer Björk en Kate Nash. Hij nodigde Moddi uit om naar IJsland te komen. Hier werd Floriography opgenomen. De reacties in Noorwegen kwamen langzaam maar zeker los, stuk voor stuk vol superlatieven.

Inmiddels is Moddi in ‘zijn’ Noorwegen doorgebroken, wij van WiM verwachten dat de rest van Europa gaat volgen in 2011. En terecht! Want ook na de gezonde scepsis kunnen we zeggen “dank je wel Munich Records”, voor deze mooie tip. Benieuwd geworden naar Moddi? Hieronder dan alvast een voorproefje, het nummer Magpie Eggs.

Tracklisting Floriography:

 1. Rubbles (6:05)
 2. Magpie Eggs (5:25)
 3. Ardennes (4:18)
 4. A Sense Of Grey (4:40)
 5. Smoke (5:12)
 6. Poetry (6:42)
 7. Stuck In The Waltz (5:13)
 8. 7! (7:25)
 9. Krokstav-Emne (3:10)  1. Rubbles
  2. Magpie Eggs
  3. Ardennes
  4. A Sense Of Grey
  5. Smoke
  6. Poetry
  7. Stuck In The Waltz
  8. 7!
  9. Krokstav-emne