×

Recensie

24 februari 2017

Niels Van Heertum

JK's kamer +50.92509° +03.84800°

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Smeraldina-Rina

JK's kamer +50.92509° +03.84800° Niels van Heertum Eigentijds 4 Niels Van Heertum – JK’s kamer +50.92509° +03.84800° Written in Music https://writteninmusic.com

Multi-instrumentalist Niels Van Heertum was eerder al te horen op talloze albums en maakte deel uit van allerhande (improvisatie)projecten, zoals onder meer Book of Air – Vvolk, Linus/Økland, Mount Meru of het veelkoppige jazz-/improvensemble Ifa Y Xango. Ook Chantal Acda, Marble Sounds en theatermaker Alain Platel werken met Van Heertum samen. Constante in al die projecten: de euphonium en trompet. Maar naast al die projecten (zo nam hij recent ook deel aan het tributeconcert Fred Van Hove at 80 ter ere van de iconische improvisatiepionier Fred Van Hove) is hij ook solo in de weer. En zo komt het dat wij kennis maken met JK’s kamer +50.92509° +03.84800°.

Laat ons misschien beginnen met die erg intrigerende titel op te helderen. Ze verwijst namelijk gewoon naar zijn eigen woonkamer, in een Oost-Vlaamse windmolen (+50.92509° noorderbreedte, +03.84800° oosterlengte). Een uitvalsbasis die vooral geassocieerd wordt met rust en vrijheid. De opnames die op het album te horen zijn maken deel uit van een bredere reeks soloperformances onder de noemer JK’s Kamer, waarbij de focus vooral ligt op sounddesign en geluid het eigenlijke repertoire vormt.

Op zijn nieuwe album komt hij voor het eerst in sologedaante en volledig improviserend naar buiten. Van Heertum onderzoekt verder de mogelijkheden van zijn gebruikelijke instrumentarium (euphonium, trompet), maar verruimt die knap met electronica. Bedoeling van het project is onder meer om na te gaan hoe geluidsgrenzen gedefinieerd kunnen worden. Experimenteel, maar vooral gedurfd, tegendraads en boeiend.

En zo presenteert Van Heertum vier nieuwe stukken op zijn als vanouds fraai vormgegeven album dat in zijn brutale eenvoud en improvisatie overweldigend klinkt. Neem de haast tien minuten durende Stroom, een geluidsgolf die de luisteraar zeker bij aanvang wellicht bevreemdend overkomt maar gaandeweg de luisteraar opslorpt in zijn intenties. Een onconventionele sound, dat zeker, maar we horen hier vooral een geluid waarin de beleving van creatieve vrijheid centraal staat. Bij het vastleggen daarvan deed Van Heertum beroep op de broers Cools (Granvat, EOP/Aan, Hoera!,..) met wie Van Heertum al meermaals samenwerkte. Zij vormden het vrijwel ideale klankbord voor dit sonische avontuur.

Schim, het tweede stuk, moet het zoals de titel al aangeeft hebben van donkerte en diepte. Een duistere, filmische soundscape waar gelijk welke filmmaker ongetwijfeld wel weg mee weet. Tezelfdertijd zit er een werkelijk prachtig sensuele dynamiek in verborgen.

En dan zijn er nog 2 stukken : eerst de meer gelaagde compositie die als Tocht (een reeks in elkaar vloeiende improvisaties) door het leven gaat en daarop volgend het dik vijftien epische minuten durende en ronduit fascinerende sluitstuk Zon. Die vormt de finale, trance-achtige pletwals die de luisteraar over de streep trekt. Volstrekte rust vanuit een plek zonder enige haast is ons deel.

De muziek die Van Heertum maakt is allerminst instant verteerbaar. En net dat neemt ons zo voor dit erg bijzondere project in. Je moet er nu eenmaal wat moeite voor doen, maar die wordt dan wel dubbel en dik terugverdiend. Een erg fascinerend onthaastingsalbum.  1. Stroom (9.52)
  2. Schim (7.22)
  3. Tocht (7.03)
  4. Zon (15.04)