×

Recensie

Pop

21 juli 2020

Nicole Atkins

Italian Ice

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Single Lock

Nicole Atkins - Italian Ice
Italian Ice Nicole Atkins Pop 3.5 Nicole Atkins – Italian Ice Written in Music https://writteninmusic.com

Nicole Atkins was al een aantal jaren actief aan de oostkust van de VS toen ze in 2007 debuteerde met Neptune City, verwijzend naar haar wortels in New Jersey. De volgende drie albums, met name Goodnight Rhonda Lee (2017), droegen bij aan haar reputatie als relevante singer-songwriter. ‘Pop noir’ was een term die wel gebruikt werd om Atkins’ muziek te omschrijven, als sloop er ook blues en psychedelica haar muziek binnen.

Voor haar vijfde album toog Atkins naar de befaamde Muscle Shoals Sound Studio in Alabama, waar ze de beschikking had over een aantal doorgewinterde muzikanten; heren die hun sporen reeds verdienden bij The Bad Seeds, Dap Kings, St. Vincent en de Muscle Shoals Rhythm Section. Dat zegt wel iets over de status van Atkins. Samen met deze opvallende gelegenheidsband én producer Ben Tanner (Alabama Shakes) nam Atkins het album op. Ze baseerde de titel op haar jeugdherinneringen aan Ashbury Park (New Jersey).

Italian Ice laat een aantal klassieke aandoende, ‘vintage’ popsongs met soul horen; songs die terugvoeren naar de jaren vijftig en zestig. St. Dymphna en In The Splinters brengen doo-wop-sferen . Atkins zingt laatstgenoemde track met de nodige verbetenheid en weet daardoor zeker indruk te maken. Far From Home is tot in de puntjes kloppende klassieke pop die door Atkins’ zuivere, licht melodramatische zang extra klasse krijgt. These Old Roses voert ook terug naar de girl groups van weleer. Voeg hierbij een scheut fifties romantiek en cinematografische grandeur en het plaatje is compleet.

Atkins klinkt ook op Captain en Never Going Home Again vrij traditioneel, al zijn het hier de country-invloeden die de songs kleuren. Tekstueel valt er ook wel het een en ander te halen: ‘Bank account’s bleeding / While we are sleeping / In another murder motel / Landed on the blacklists / Of a couple journalists / I’ve met much better people in jail.’ Ook AM Gold, verraderlijk ontspannen klinkend, met fijne koortjes, bijt tekstueel toch aardig van zich af: ‘Turn it up, A.M. gold / I wanna know that I’m not alone, yeah / We’re stranded in the garbage of Eden / We’re starvin’ what we should’ve been feedin.’

Italian Ice wint aan variatie door een vakkundige ‘AOR’-song als Forever, die melancholie, rust en reflectie afwisselt met toegankelijke uptempo passages. Ook het warme, sfeerrijke en funky Dominion is een mooie stap in de breedte. Wat meer avontuur en spontaniteit zouden echter niet misstaan op dit vijfde album. Dat neemt overigens niet weg dat Nicole Atkins haar reputatie met deze elf solide en aantrekkelijke songs zeker in stand houdt. 1. AM Gold
 2. Mind Eraser
 3. Domino
 4. Forever
 5. Captain
 6. Never Going Home Again
 7. St. Dymphna
 8. Far From Home
 9. A Road To Nowhere
 10. These Old Roses
 11. In The Splinters