×

Recensie

31 maart 2011

Nicola Conte Presents Viagem 3

Nicola Conte Presents Viagem 3

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Nicola Conte Presents Viagem 3 Nicola Conte World 4.5 Nicola Conte Presents Viagem 3 Written in Music https://writteninmusic.com

Met Nicola Conte Presents Viagem 3 (A Collection Of 60s Brazilian Bossa Nova And Jazz Samba) overtreft de Italiaanse jazz-held en meester-samensteller Nicola Conte de stoutste verwachtingen. Waren de eerste twee delen van Viagem al niet te versmaden, met dit derde deel uit deze unieke serie wordt de lat zelfs nog hoger gelegd. Bij het samenstellen van de Viagem-albums richt Nicola Conte zich puur op de veelal onbekende artiesten die nog nooit een compleet album uitbrachten, enkel één of meerdere EP’s. Dit maal werd het muziekkeuze-tijdvak uitgebreid van de begin jaren ’60 tot 1970, waardoor Nicola nog meer mogelijkheden had zich te verdiepen in de bossa nova en Braziliaanse jazz.

Op Viagem 3 is er, naast de heerlijk bossa nova-klanken en speelse, inspirerende jazz, ruimte voor donkere Afro-Braziliaanse ritmes en ligt de nadruk meer op de prachtige melodieën en het creëren van sfeer. Hiermee speelt Conte uitstekend in op de toenemende populariteit van deze eclectische Braziliaanse mix in grote steden als Londen en Tokio.

Met Fora De Hora van Dalmo Castello wordt het startsein gegeven voor een even spectaculaire als leerzame muziek-trip langs 18 herontdekte bossa-jazz-juweeltjes. Dit door Edu Lobo geïnspireerde nummer is de persoonlijke favoriet van Nicola Conte. De sound van Lobo is namelijk van grote invloed geweest op de new-bossa-stroming, waarbij ook elementen van muziek uit het Noord-Oosten werden geïntegreerd in de muziek, gecombineerd met sociaal bewuste teksten.

Voc Que Nao Vem van O Triangulo, Sem Fin van Marissa Barroso en vooral Faz de Conta van Aizita klinken zo sensueel, zwoel en verleidelijk, dat je het er haast warm van krijgt. ‘Gelukkig’ worden we met de spannende jazz-track Tokyo Blues door Octons, een fraaie bewerking van het nummer van Horace Silver, weer bij de les gehouden. De afwisseling tussen instrumentale en vocale nummers, zangers en zangeressen en bands is perfect; werkelijk alles klopt aan deze fraaie compilatie, die meteen alweer doet hunkeren naar een vierde deel.  Elk nummer op Viagem 3 is prachtig, of het nu de opzwepende jazz-samba van Kazinho is op O Samba Tá Ficando Bom, het zomers klinkende Chegar De Brigar van Henrique Benny & JT Meirelles of het subtiel swingende Selvagem van Wan Trio, de klasse dampt van de nummers af en blijft naar meer smaken.

Het zal lastig worden voor Nicola Conte om dit meesterwerk nog te overtreffen. Al hopen we natuurlijk dat hij het blijft proberen! Van dit soort compilaties krijgen we namelijk nooit genoeg. Sublieme verzameling en een must-have voor iedere liefhebber van Braziliaanse (bossa nova-jazz)muziek! 1. Dalmo Castello - Fora de Hora
 2. O Triangulo - Voce Que Nao Vem
 3. Luiz Carlos Sá - Canto Do Quilombo
 4. Aizita - Faz De Conta
 5. Octons - Tokyo Blues
 6. Vera Brasil - Vai Joao
 7. Walter Matesco - Mar Amar
 8. Marisa Barroso - Sem Fin
 9. Marcio Diniz -Mulata Dengosa?
 10. Carlos Sodré - Samba De Negro
 11. Bossa Trio - Tema em Do
 12. Kazinha - O Samba Tá Ficando Bom
 13. Henrique Benny - Chegar De Brigar
 14. Wan Trio - Selvagem
 15. Eliana Pittman - Batacuda Negro
 16. Claudia - Macumba
 17. Brasil 40 Graus - Copa 70
 18. Werther - Litoral