×

Recensie

Pop

08 september 2017

Nick Mulvey

Wake Up Now

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Fiction

Wake Up Now Nick Mulvey Pop 4 Nick Mulvey – Wake Up Now Written in Music https://writteninmusic.com

Drie jaar na het geweldige First Mind, het verrassende debuut album van Londenaar Nick Mulvey, is er met Wake Up Now dan eindelijk een opvolger. Een album van een singer-songwriter die muziek niet alleen vanuit de folk benaderd maar met invloeden uit andere hoeken van de wereld verrijkt.

First Mind raakte in al zijn positiviteit voorzien met een verrukkelijke vleug van tijdloosheid en melancholie een gevoelige snaar. Oud-Portico Quartet-hang- en toetsenspeler Mulvey verrijkte met zijn fraaie songs niet alleen het radiolandschap maar was ook een welkome gast op het podium, zowel in de zalen als op de festivals. En hij verkocht met gemak alles uit. Mulvey is een zeer plezierige podiumpersoonlijkheid ook die zijn publiek zonder problemen stil krijgt (een hele opdracht tegenwoordig) en ze ook meekrijgt in zijn muziek.

Wake Up Now is muzikaal geen grote sprong naar een andere muzikale wereld. De sfeer op het album ademt dezelfde aanstekelijkheid en melancholie als First Mind. Hoewel de wereld de afgelopen jaren wel heel erg veranderd is houdt Mulvey de moed erin, ondanks het duidelijk aanwezige sociale onrecht dat de landen waaruit hij zijn muziek put, teistert. Waarschijnlijk omdat hij het gros van de songs schreef en opnam rond de tijd dat zijn zoon geboren werd, die hij natuurlijk een hoopvolle blik op de wereld wil geven.

Startend met het gelijk weer heel erg lekkere Unconditional en Transform Your Game (We Remain) komen gelijk die fijne karakteristieken van Mulvey naar voren. Zijn heerlijk swingende manier van akoestische gitaar spelen, de drijvende percussie die de songs een laag ritmische extra geeft en die coole melodieën maken zijn songs zo aanstekelijk dat je ze de hele dag wilt horen. Dat Mulvey, die Afrikaanse muziek studeerde, maar net zo goed door alle denkbare Latijnse invloeden is besmet, de swing aan zijn kont heeft hangen maakt hem zo bijzonder. En als hij dan nog vrouwenzang aan zijn muziek toevoegt krijgt zijn muziek nog meer kleur.

Genoeg hoogtepunten op dit nieuwe album weer. Mountain To Move, met de tekstuele link naar de titel van het album, heeft diezelfde aantrekkingskracht die alles op zijn eerste album zo succesvol maakte. Een absolute radiohit als je het mij vraagt.

De veranderingen zet Mulvey in met het wereld beschouwende met elektronica voorziene Myela, het nadrukkelijk Afrikaans getinte Remembering, het dromerige, met prominente vrouwenzang en elektronica voorziene When The Body Is Gone, en het wel heel erg fraaie Into Your Hands, het lange hoogtepunt van de plaat. Met erg fraai opgebouwde percussie, een rijk arrangement en prachtmelodie en een geweldig klinkende Mulvey maakt hij wel heel duidelijk een eigenzinnig muzikant te zijn die goed in de gaten gehouden moet worden. It Ain’t Over Now horen we hem op Transform Your Game zingen, hij heeft helemaal gelijk. Als hij voor het volgende album de muzikale uitdaging nog wat meer zoekt kunnen we nog heel lang van hem genieten. Het grote talent heeft hij. 1. Unconditional
 2. Transform Your Game (We Remain)
 3. Imogen
 4. Myela
 5. We Are Never Apart
 6. Remembering
 7. Mountain To Move
 8. When The Body Is Gone
 9. Lullaby
 10. In Your Hands
 11. Infinite Trees