×

Nick Mulvey

First Mind

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Fiction

First Mind Nick Mulvey Alternative 4.5 Nick Mulvey – First Mind Written in Music https://writteninmusic.com

Het adembenemende debuut First Mind van de Britse Nick Mulvey is er een om vooral niet onder het kopje singer-songwriter weg te stoppen. Daar is zijn muziek veel te rijk en divers voor.

In de grote nieuwe groep jonge Britse muzikanten die elk jaar weer op de lijst van de BBC belanden om het volgende jaar indruk te maken was het niet verbazingwekkend dat op de 2014-lijst Nick Mulvey te vinden was. Mulvey bouwde met zijn band Portico Quartet de afgelopen jaren een gestage reputatie op. Hun debuut Knee-deep in the North Sea werd zelfs, gelijk maar, genomineerd voor de Mercury Prize. Nadat Mulvey de band verliet (na de tour die volgde op hun tweede album Isla), de tijd nam om zijn songwritingskills uit te werken en vervolgens optredens in kleine clubs ging geven, viel hij met zijn weldadige songs gelijk op. Zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar en spelend met een meer organisch en puur geluid, klonken zijn songs ver weg van de sound van het meer elektronisch gedreven geluid van Portico Quartet.

Met het verschijnen van zijn eerste solo album First Mind worden we ons gewaar van het enorme talent wat Mulvey bezit. Hoe groot zijn rol binnen Portico Quartet was is lastig vast te stellen omdat First Mind een volledig ander beeld van de muzikant Mulvey geeft. Met een akoestische gitaar als basis vergeet hij niet de avontuurlijk soundscapes van zijn vorige band in zijn nieuwe songs te verwerken en zodoende al snel afstand te nemen van alle nieuwe voorspelbare nieuwe singer-songwriters die de ether momenteel vervuilen. Mulvey is ‘the real deal’ in alle facetten en een muzikant die in de voetsporen van grote helden Nick Drake en John Martyn mag treden.

Zijn briljante gitaarspel verkreeg Mulvey niet alleen door op Cuba lessen te nemen, waardoor hij vrijwel alle Latijnse stijlen beheerst maar ook door zijn studie in Ethnomusicology waardoor hij ook veel Afrikaanse manieren van gitaarspelen leerde kennen. Het maakt First Mind alleen al qua virtuoos gitaarspel, waarin echt al zijn invloeden verwerkt zijn, een absolute must. Mulvey bedt zijn prachtige spel daarnaast in rijke composities in die bol staan van verrassende breaks en tussenstukken en die, vergezeld van zijn fraai melancholieke stem,bij elke luisterbeurt alleen maar mooier en mooier worden. Zonder er specifieke songs uit te lichten – daar is de collectie songs gewoonweg te coherent voor – is First Mind een adembenemend debuut dat alle aandacht verdient. 1. First Mind
 2. Fever To The Form
 3. April
 4. Juramidam
 5. Cucurucu
 6. Ailsa Craig
 7. Meet Me There
 8. Nitrous
 9. Venus
 10. I Don't Want To Go Home
 11. The Trellis
 12. The World To Me