×

Recensie

Rock

12 september 2018

Nick Mason

Unattended Luggage

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Parlophone

Unattended Luggage Nick Mason Rock 3 Nick Mason – Unattended Luggage Written in Music https://writteninmusic.com

Je kan niet anders dan glimlachen om de droge Britse humor die in de titel van dit drie CD’s tellende boxje van Pink Floyd-drummer Nick Mason verborgen zit. De set verzamelt de al jaren niet meer verkrijgbare albums Nick Mason’s Fictitious Sports, Profiles en White Of The Eye. Bagage uit het verleden die Mason – zoals vorige week ook al bleek tijdens zijn show in Carré, waar hij het volledig negeerde – al die jaren gewoon maar ergens heeft laten staan.

Als je de albums stuk voor stuk beluistert, snap je ook wel waarom. Waar Floyd-collega Roger Waters ook als solo-artiest grootse, meeslepende statements wil maken en andere collega David Gilmour vooral zijn eigen geluid steeds steviger af wil kaderen, heeft Mason op het eerste gehoor zijn non-Floyd curriculum vooral gevuld met iets wat nog het meest lijkt op vrolijk hobbyisme. Gewoon even lekker iets anders doen in de vrije tijd, zonder de druk die musiceren met rockmoloch Pink Floyd met zich meebracht. En hoewel hij het enige bandlid is dat op ieder Pink Floyd-album te horen is, was hij als drummer niet bepaald het meest bekende gezicht. Wat betreft het drukken van een muzikaal stempel, moest hij zelfs toetsenist Rick Wright nog boven hem dulden. Dus gewoon lekker freewheelen in de eigen tijd, was voor hem vrij makkelijk.

Dat betekent echter niet dat het werk vrij van pretenties is. Nick Mason’s Fictitious Sports stamt uit 1981 en kan niet verder weg staan van het geluid van de band die toen harder uiteen viel dan The Wall aan het instorten was. Hoewel Masons naam in de titel zit, zijn het jazzmuzikant Carla Bley en Soft Machine’s Robert Wyatt op zang die muzikaal de boventoon voeren. Het geheel laat vooral wat progressief jazzy geluid horen (Can’t Get My Motor To Start, Wervin’), gekoppeld aan het grauwe vroege 80s geluid (Siam) of her en der alsnog een flard Floyd (Hot River).

De bekendste plaat uit de set is ongetwijfeld het uit 1985 stammende Profiles van het project Mason + Fenn, een samenwerking met gitarist Rick Fenn van 10CC. Dit omdat poppy single Lie For A Lie is gezongen door Pink Floyds David Gilmour. Het houdt echter allemaal niet zo heel best stand anno 2018. Het voornamelijk instrumentale geluid dat Fenn en Mason hebben gekozen is wel héél erg vastgeroest in de jaren tachtig en helaas niet aan de goede kant van de geschiedenis. Kennelijk heeft Mason zelf ooit de ultieme recensie al geschreven. “Het begint, het speelt 45 minuten door en dan stopt het weer.” Dat is ook exact wat je als luisteraar meekrijgt, het doet er allemaal niet zo toe. Maar wat het wel voor zich heeft spreken, is dat dit project een heel erg eigen geluid heeft gezocht dat in niks lijkt op waar Mason en Fenn vandaan komen.

Album drie in de set is de soundtrack voor de film White Of The Eye, eveneens een samenwerking met Rick Fenn. Floyd-fans herkennen hier vooral Masons kenmerkende Rototoms (ook bekend uit het intro van Pink Floyd-klassieker Time) die hier waarschijnlijk prima werken in combinatie met de filmbeelden. Dat zal wellicht ook voor de rest van de muziek gelden, maar zonder begeleidend beeld is het allemaal best dunnetjes. Dit album doet het op de zwarte markt overigens voor recordprijzen, maar dat ligt eerder aan de zeldzaamheid (het is al zo’n twee decennia niet meer verkrijgbaar) dan aan de inhoud. Soms moet je verloren gewaande bagage ook gewoon maar niet meer ophalen…

Dat gezegd, verpakt in een handzaam boxje is het allemaal toch wel leuk voor met name Pink Floyd-liefhebbers die alles al denken te hebben. Wereldschokkend is het nergens, maar het is een stukje muziekhistorie, een steentje in de muur bij wijze van spreken. De boel had wel ietsjes meer uitgebreid kunnen worden met een bonustrack hier of daar of – Mason is tenslotte van nature een archivist – een uitgebreide set liner notes en wat extra beeldmateriaal uit de 80s. Maar soit, voor wat het is en voor de vriendelijke prijs is het een geinig hebbeding.

Nick Mason – Unattended Luggage

Unattended Luggage
cd1: Nick Mason’s Fictitious Sports

 1. Can’t Get My Motor to Start
 2. I Was Wrong
 3. Siam
 4. Hot River
 5. Boo to You Too
 6. Do Ya?
 7. Wervin’
 8. I’m a Mineralist

cd2: Mason + Fenn Profiles

 1. Malta
 2. Lie for a Lie
 3. Rhoda
 4. Profiles Part 1/Profiles Part 2
 5. Israel
 6. And the Address
 7. Mumbo Jumbo
 8. Zip Code
 9. Black Ice
 10. At the End of the Day
 11. Profiles Part 3

cd3: White Of The Eye OST

 1. Goldwaters
 2. Remember Mike
 3. Where Are You Joany?
 4. Dry Junk
 5. Present
 6. The Thrift Store
 7. Ritual
 8. Globe
 9. Discovery & Recoil
 10. Anne Mason
 11. Mendoza
 12. World of Appearances
 13. Sacrifice Dance
 14. White of the Eye