×

Recensie

Roots

17 september 2013

Nick Harper

Riven

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Sangraal

Riven Nick Harper Roots 3.5 Nick Harper – Riven Written in Music https://writteninmusic.com

Nick Harper (1965) is de zoon van de succesvolle Engelse muzikant Roy Harper (1941), die in het verleden werkte met grote namen als Pink Floyd, Led Zeppelin en Paul en Linda McCartney. Hij wist veel muzikanten te inspireren, zo dus ook zijn zoon Nick die inmiddels toch ook alweer vanaf 1994 in het vak zit. In deze bijna 20-jarige carrière was hij actief als soloartiest en ook als lid van de New Wave band Squeeze. Verder werkte hij samen met artiesten als Lana Del Rey en Newton Faulker.

Als het gaat om de muziek die Nick Harper maakt, dan is het woord ‘eclectisch’ meer dan op zijn plaats. Dat geldt zeker ook voor Riven, Harpers nieuwste productie. Ook dit is niet bij slechts 1 genre onder te brengen, daarvoor zou je er nogal wat moeten (zeker kúnnen) aanvinken: in ieder geval folk, rock, pop en alternative. Dat doen we dan ook maar. De productie van Riven was in handen van Tchad Blake die eerder werkte met onder meer Tom Waits, Peter Gabriel en Crowded House.

Vergeleken met voorgaande albums is Riven tekstueel persoonlijker en muzikaal nog wat experimenteler. De meeste nummers kennen een opbouw waarover duidelijk is nagedacht, nummers met een goede verhaallijn, ook muzikaal. Het kent meer drums, het kent nog altijd dat mooie en erg goede spel op de akoestische gitaar, toch rockt het op een aantal nummers (zoals titeltrack Riven) ook stevig. Het album kent wel een rustige start met This Is The Beginning: akoestische gitaar en zang is alles wat je hoort. Mineuren voor die gitaar, typische Harper-uithalen met de zang. Een onheilspellend geluid, je voelt dat er iets aan zit te komen. En dat gebeurt ook. Het nummer wordt na zo’n 2,5 minuut uitgebouwd tot een bombastisch, theatraal nummer dat bijna lijkt weggelopen uit een rockopera.

Wat volgt zijn 14 andere nummers, die per nummer en soms zelfs in de nummers zelf alle kanten op springen. Zo hoor je op Love Is Due zelfs even een hoge uithaal zoals je die uit de metal kent. Meest toegankelijke nummer is het prachtige, bijna gospelachtige, aanstekelijke uptempo nummer Sunshine (over de geboorte van zijn zoon), dat maar zo op een oud album van Talking Heads had gepast. En trouwens, humor kan Harper ook niet ontzegd worden. Zo neemt hij op het hieronder te beluisteren nummer The Incredible Melting Man vicepremier Nick Clegg mooi op de hak.

De enige zekerheid die je voor het horen van een nummer hebt, is dat je een goede stem en geweldig gitaarspel te horen krijgt. De 15 nummers duren samen ruim 75 minuten. Het zijn op The Incredible Melting Man na geen makkelijke, eenvoudige liedjes met 3 of 4 akkoorden. De muziek is zeker niet voor op de achtergrond, die is echt voor de geconcentreerde luisteraar.

Als dat een poppurist is, dan zal die de muziek te alternatief vinden, de rockpurist zal het te soft vinden, de folkpurist zal het juist te ruig en ontoegankelijk vinden. En toch zal iedereen er wel wat van zijn gading in herkennen. Riven vraagt dus niet om puristische luisteraars. Het vraagt om rekkelijken, die openstaan voor pure muziek.



  1. This Is The Beginning
  2. Juicy Fruit Girl
  3. Love Is Due
  4. Holiday On Earth
  5. Pop Fiction: Origins
  6. Sunshine
  7. There Never Was
  8. Riven
  9. Here Comes The Gun
  10. X By Your Name
  11. Reality Check
  12. The Incredible Melting Man
  13. Plague Of Toads
  14. The Beginning Is Nigh
  15. Start Again