×

Recensie

Roots

24 november 2017

Nick Garrie

The Moon & The Village

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tapete Records

The Moon & The Village Nick Garrie Roots 4 Nick Garrie – The Moon & The Village Written in Music https://writteninmusic.com

De muzikale voorgeschiedenis  van Nick Garrie-Hamilton gaat terug tot eind jaren zestig. De Britse singersongwriter beleeft zijn kinderjaren in Parijs bij zijn Schotse moeder en groeit op in Norwich. Vanuit Saint- Tropez waar hij met een vriend als busker rondtrekt, verzeilt hij in een Brusselse studio voor zijn eerste demo-sessies. In ’69 komt The Nightmare of JB Stanislas uit, Carrie wordt met een uitgebreid symfonisch orkest opgezadeld en dat resulteert in een merkwaardig werkstuk. Het delicate surrealistisch getinte songwerk verzuipt zowat in een barokke orkestratie maar er schemert toch memorabele momenten door.

Lucien Morisse de baas van DiscAZ pleegt even voor de release zelfmoord, zonder promotie en distributie raakt The Nightmare of  JB Stanislas in de vergetelheid. Garrie keert  totaal gedesillusioneerd terug naar de schoolbanken,  Midden jaren zeventig komt hij terug als Nick Hamilton, samen met filmcompinist Francis Lai brengt hij in ’84 nog Man In A Suitcase uit en hij toert in Spanje met Leonard Cohen.

Na een lange stilte duikt Garrie terug op, zeldzame vinylexemplaren van The Nightmare Of J.B. Stanislas pieken in de collectorsmarkt, heruitgaven bereiken een nieuwe generatie. In 2009 wordt in Schotland met muzikanten van Teenage Fanclub een nieuwe, voortreffelijke langspeler opgenomen, 49 Arlington Gardens.

The Moon and the Village toont een troubadour die met romantisch getint songwerk in het verleden bladert. Folkachtige songs in semi akoestische setting zoals Music For A Broken Violin, de dartele titelsong, het buskerachtige Boy Soldier en het franstalige Ma Petit Catherine huppelen eerder achteloos voorbij. Het zijn de  poëtische ballades die het verschil maken. Lois’Diary en My Dear One zijn weliswaar met strijkers omringd maar de orkestratie blijft subtiel en mooi uitgebalanceerd, zo bloeien de verhalen, die meestal onder de drie minuten grens blijven helemaal open.

Tussendoor zijn er nog van die fraaie akoestische miniatuurtjes met het door barrelhouse piano en trombone ondersteunde Baccardi Samuel, Got You Mind met enkel vloeiend harpspel als begeleiding en de dromerige pianoballade Early Morning In The Garden. Mijn gedachten dwalen af naar meer bekende, ondertussen betreurde generatiegenoten zoals Kevin Ayers en Nick Drake maar er klinken bij momenten ook echo’s van Alan Price door. “On the road again” zingt de troubadour we in I’m On Your Side, zo hoort het voor een muzikant van het kaliber van Nick Garrie. 1. Lois’ Diary
 2. The Moon & The Village
 3. I’m On Your Side
 4. Music From A Broken Violin
 5. Early Morning In The Garden
 6. Bacardi Samuel
 7. Boy Soldier
 8. My Dear One
 9. Got You On My Mind
 10. Ma Petite Catherine
 11. Nick’s Minuet