×

Recensie

Alternative

16 september 2016

Positie 7 Jaarlijst 2016

Nick Cave & The Bad Seeds

Skeleton Tree

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bad Seed

Skeleton Tree Nick Cave The Bad Seeds Alternative 4.5 Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree Written in Music https://writteninmusic.com

Met het trauma van het overlijden van Nick Cave’s zoon Arthur in 2015 was Skeleton Tree op voorhand al een beladen plaat, ook al was Cave al in 2014 aan het album begonnen. De totstandkoming van Skeleton Tree werd op magnifieke wijze vastgelegd in de film One More Time With Feeling, die eerder deze maand wereldwijd indruk maakte.

Inderdaad, Skeleton Tree is een werkstuk dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Hoewel Nick Cave natuurlijk een lange discografie vol donkere en indringende muziek op zijn naam heeft staan, laten een flink aantal songs op deze plaat je nauwelijks los. Natuurlijk komt dat door het verhaal achter het album. Wie de film onlangs zag kan sowieso niet meer objectief naar deze plaat luisteren. Maar dit alles is nu juist een onderdeel van Skeleton Tree: Cave’s verlies, de geestestoestand van alle bandleden het afgelopen jaar en de verwachtingen en empathie bij de luisteraar; het levert een intensere ervaring op.

De compromisloze single Jesus Alone is indrukwekkend: drones en spoken word weten bijna zes minuten lang te boeien. De openingszinnen alleen al: ‘You fell from the sky, crash-landed in a field near the River Adur / Flowers spring from the ground, lambs burst from the wombs of their mothers’. Cave laat je hierna niet meer los. Ook Anthrocene is experimenteel en spannend, met zijn vrije expressie op de achtergrond. De muziek is open en rudimentair maar er zijn maar weinig bands die er een zo beklijvend en karakteristiek geheel van kunnen maken als Nick Cave & The Bad Seeds. Het blijft jammer dat gitarist Mick Harvey er niet meer bij is maar Cave heeft met Warren Ellis (synthesizer, loops, piano, viool, zang, gitaar en meer) een belangrijke steun en toeverlaat in zijn midden.

Elders klinkt de getekende Cave opvallend kwetsbaar en breekbaar, zoals op het bijzonder fraaie Girl In Amber of op Distant Sky, in de zwartwitfilm One More Time With Feeling de enige passage in kleur. Hier is er meer ruimte voor sentiment en ijlere sferen, vooral door de plechtige, zuivere zang van Else Torp. Het is een track die, net als Jesus Alone, nu al naam gemaakt heeft. I Need You is ontroerend. Hier richt Cave zich ongetwijfeld tot zijn vrouw Susie. Het is een track die wellicht nog het meest doet denken aan zijn werken van begin deze eeuw. De meeste overige songs, hoewel onmiskenbaar Cave, staan tekstueel en muzikaal duidelijker in het recentere verleden; compacter, abstracter qua teksten en losser qua muziek.

Rings Of Saturn, elektronischer van aard, is een interessante track die zich als een zacht dwingend luisterboek ontvouwt. Magneto is minimaal gearrangeerd maar de teksten zijn des te veelzeggender: ‘I was an electrical storm on the bathroom floor, clutching the bowl / My blood was full of gags and other people’s diseases / And my monstrous little memory had swallowed me whole /Oh, it was the year I officially became the Bride of Jesus… In love in love in love you laugh in love /You move I move and one more time with feeling’.

Skeleton Tree is even herkenbaar en vertrouwd als opvallend en uniek. Dat laatste heeft alles te maken met de donkere wolk die boven de opnamen hing. Niet iedereen zal met deze plaat weglopen en het album is met acht songs opvallend kort. Skeleton Tree is echter een meer dan volwaardig album; het is een prachtig, diep menselijk kunstwerk.  1. Jesus Alone
  2. Rings Of Saturn
  3. Girl In Amber
  4. Magneto
  5. Anthrocene
  6. I Need You
  7. Distant Sky
  8. Skeleton Tree