×

Nick Cave

Idiot Prayer

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bad Seed Ltd.

Idiot Prayer Nick Cave Alternative 4.5 Nick Cave – Idiot Prayer Written in Music https://writteninmusic.com

14 juli 2015, het leven zal nooit meer hetzelfde zijn…..

De dag dat Arthur Cave nooit meer bij zijn ouders aanklopt, nooit meer om wijze raad vraagt, nooit meer de warme liefde van Susie Bick en Nick Cave voelt, omdat hij simpelweg van het ene op het andere moment voor eeuwig uit hun leven verdwijnt. Op Skeleton Tree zijn de littekens al aan de buitenkant enigszins zichtbaar, maar op Ghosteen dringen ze daadwerkelijk de ziel binnen.

Een schrijnende emotionele verslaglegging van Nick Cave waarbij zijn pijn grotendeels door muzikale partner Warren Ellis gedeeld wordt die hem hierbij trouw als betrokken vriend ondersteunt. De andere Bad Seeds houden zich gepast op de achtergrond. Samen met zijn vrouw Susie Bick zoekt Nick Cave tevens bij zijn trouwe fans steun, wat het indrukwekkende Conversations with Nick Cave oplevert, en wat een belangrijke bijdrage vormt in het nooit te plaatsen rouwproces. Een kind hoort nu eenmaal zijn ouders te overleven, zo zit het leven in elkaar.

Idiot Prayer is tevens de afronding van de trilogie die in 2014 met 20.000 Days on Earth start, waarbij nog nergens van het dramatische verloop van een door afschuwelijke omstandigheden getekende zanger sprake is. De pijn welke vervolgens wel de hoofdrol bij het intieme One More Time with Feeling vervult, waarbij de nasleep van het overlijden van Arthur centraal staat. En dan nu die laatste fase van het oneindigende heftige proces met het prachtige breekbare Idiot Prayer.

Idiot Prayer gaat weer een stap verder. Een kwetsbare gebroken Nick Cave trotseert helemaal alleen het podium, en etaleert de meest pure kant van zichzelf. Geen vragen meer vanuit de zaal die de ene keer met diepe ernst beantwoord worden, en waarbij ruimte voor zelfrelativering en misschien nog belangrijker, humor is. Idiot Prayers is het besef dat de smekende gebeden tot de hemel nutteloos zijn, en dat voor Nick Cave de enige treffende uitvlucht de muziek is. Het rouwen bewaart hij verder voor thuis, de volgende stap is op het oppakken van zijn daadwerkelijke werk gericht. En die stap is hij genoodzaakt om alleen te zetten, de veiligheid van een zitplaats achter de piano als enige stabiele houvast.

Hoe bijzonder is het dat die eenzaamheid door het Corona tijdperk versterkt wordt, waarbij er voor publiek geen ruimte is. Het titelstuk Idiot Prayer pakt thematisch het verdriet van de zanger in de treffende zinnen samen:

They’re taking me down, my friend
And as they usher me off to my end
Will I bid you adieu?
Or will I be seeing you soon?
If what they say around here is true
Then we’ll meet again
Me and you

En dan besef je hoe moedig het is om zo te openen. Je hoort een gebroken Nick Cave waarbij deze woorden zoveel betekenis hebben. De filosofische vragen krijgen nog meer diepgang, en de gevraagde verbintenis met God komt nog indringender over.

Al snel flitst de volgende gedachte door je heen. Is dit dezelfde persoon die jaren geleden verbaal genadeloos zijn geliefde aan de oever van een rivier afslacht? Hoe groot kan het contrast zijn. De strijdlustige zanger die de duivel recht in de ogen aankijkt is een oude geleefde man, waarbij het schimmige treurende bestaan hem ertoe dwingt om de sterkste kanten van zichzelf op te roepen. De gevoeligste daarvan zitten bij zijn kinderen. Iets waar niemand, maar dan ook niemand anders dan hijzelf aan mag komen.

Waiting For You heeft de worsteling met de woorden, Nick Cave op zijn persoonlijkst; verbitterd en leeg. Door die geweldige kleingehouden The Mercy Seat versie vallen de harde pianoakkoorden als een versnelde regenval naar beneden. Er zijn zeker honderd live uitvoeringen vindbaar, maar telkens weer maakt hij er iets bijzonders van. Jubilee Street is niet zonder de sfeervolle arrangement van Warren Ellis voorstelbaar, toch overtreft de gemeende Nick Cave dramatiek zelfs nog het origineel.

Het dreigende opbouwende van Stranger Than Kindness blijft volledig intact en heeft nu vooral de functie van de bevreemdende omgeving, dicht bij huis. Het is vrijwel onmogelijk om bij The Ship Song niet de engeltjes uit de videoclip te zien. Is het daar nog vooral een veredeld kerstnummer, nu draagt het iets spiritueels in zich en gaan de gedachtes onbewust naar Arthur Cave uit. Galleon Ship is niet alleen het afsluitend nummer van deze indrukwekkende concertregistratie, maar staat voor altijd gelijk aan het definitieve afscheid. 1. Spinning Song
 2. Idiot Prayer
 3. Sad Waters
 4. Brompton Oratory
 5. Palaces of Montezuma
 6. Girl in Amber
 7. Man in the Moon
 8. Nobody's Baby Now
 9. [Are You) the One That I’ve Been Waiting For?
 10. Waiting for You
 11. The Mercy Seat
 12. Euthanasia
 13. Jubilee Street
 14. Far from Me
 15. He Wants You
 16. Higgs Boson Blues
 17. Stranger Than Kindness
 18. Into My Arms
 19. The Ship Song
 20. Papa Won't Leave You, Henry
 21. Black Hair
 22. Galleon Ship