×

Recensie

Eigentijds

01 mei 2015

Nick Cave And Warren Ellis

OST Loin Des Hommes

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Goliath

OST Loin Des Hommes Nick Cave Nick Cave And Warren Ellis Eigentijds 4 Nick Cave And Warren Ellis – OST Loin Des Hommes Written in Music https://writteninmusic.com

Ook met de soundtrack van de film Loin des Hommes weten Nick Cave en Warren Ellis weer optimaal te overtuigen: bezwerende en intrigerende klanken.

Dat de mannen onderhand bedreven zijn geworden in het maken van opvallende soundtracks is duidelijk. Na met schrijven van de scores van onder meer de Australische (outback) western The Proposition (2005), een film gebaseerd op een script van Cave zelf, de veel geroemde soundtrack voor The Assassination of Jesse James (van regisseur Coward Robert Ford, 2007) en The Road, naar het fameuze boek van Cormac McCarthy (2009) is dat wel geheel duidelijk geworden. Niet raar dus dat de mannen ook gevraagd werden voor Loin des Hommes, het door David Olehoffen tot script en film bewerkte korte verhaal The Guest van Albert Camus. In de film zijn Viggo Mortensen en Reda Kateb in de hoofdrollen te zien.

Cave en Ellis hebben zich voor de film, waarvan het verhaal zich afspeelt in Algerije, muzikaal laten inspireren door de sfeer van de verlaten steden en dorpen en het door woestijnen bedekte land. De muziek is verstild en kent veelal door synthesizers gekleurde sferen met toevoeging van violen en elektronica. Juist de minimale opzet geeft een prachtige spanning aan de muziek mee. Natuurlijk is de muziek beïnvloed door de revolutionaire soundtrack van de film The Last Temptation Of Christ van Martin Scorsese, die door Peter Gabriel gemaakt werd en later onder de titel Passion op diens eigen Real World Records verscheen.

Die muziek, in net zo’n serene stilte opgebouwd, lijkt nog steeds de ideale basis voor een soundtrack waarvan het verhaal zich afspeelt in het Midden-Oosten of in de vergelijkbare desolate landschappen van het noorden van Afrika. Cave en Ellis hebben daar genoeg eigenheid aan toegevoegd om optimaal te overtuigen. Tussen de soundtrackopener Far From Men tot de reprise van dezelfde track als afsluiter zijn het mooi gedragen stukken die vol sfeer en emoties een boeiend muzikaal verhaal vertellen. Luister naar stukken als Farewell at Tinguit en Teacher’s Farewell en je bent overtuigd. 1. Far from Men
 2. The Teacher
 3. Bloody Cheche
 4. Dead Horse
 5. Setting Out
 6. Mountain Scramble
 7. Dust Storm
 8. Bandits
 9. The March
 10. Berzina
 11. Farewell at Tinguit
 12. No Class Today
 13. Teacher's Farewell
 14. Far from Men 2