×

Recensie

Klassiek

30 mei 2013

Niccolò Piccinni

L'Americano

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Dynamic

L'Americano Klassiek 3.5 Niccolò Piccinni – L’Americano Written in Music https://writteninmusic.com

Het is PIccinni, niet PUccini. Nee, dat zal Niccolò Piccinni nooit hebben hoeven zeggen. Deze componist is namelijk 130 jaar eerder geboren dan zijn wereldberoemde landgenoot. Overigens schreef Piccinni ook opera’s; ongeveer 19 keer zoveel, maar ze zijn dan wel minder beroemd. Zijn bekendste opera was La Cecchina, Ossia La Buona Figliuola, een werk dat nog steeds opgevoerd word. De dubbel CD die eind januari verschenen is op het Italiaanse label Dynamic bevat L’Americano. Dit is een zogenaamd intermezzo; een komische opera die ter afleiding tussen de aktes van een opera seria gespeeld werd. Het werk bestaat uit twee aktes en duurt tweeëneenhalf uur, wat een operabezoek in de achttiende eeuw tot een behoorlijk lange zit maakt.

Deze opname van L’Americano is een liveregistratie tijdens het Festival della Valle d’Itria di Martina Franca. Het Orchestra Internazionale D’Italia staat onder muzikale leiding van Eric Hull. Solisten zijn Simon Edwards (Villotto), Patrizia Ciofi (Silvia), Domenico Colaianni (Cavaliere Lisandro) en Giovanna Donadini (Donna Aurora). Het is een echte Italiaanse klucht en dat is goed te horen ook. De opname laat namelijk alle actie op het toneel horen. In het begin is het even wennen aan het ruimtelijk geluid, maar na verloop valt dat niet meer op. Het geeft een extra dimensie aan de beleving van deze CD’s.

Na het lezen van de eerste regels in de synopsis ben ik al meteen de draad kwijt. Wie is verliefd op wie? Wie bedriegt de ander? Wie wil niet met wie trouwen? Hoewel er maar vier hoofdpersonages zijn is het verhaal een kluwen van een relatie-spaghetti. Deze uitgave bevat geen libretto en dat is eigenlijk wel een gemis. De opera is geen meesterwerk, dus het libretto zal ook niet online staan.

Wat Dynamic ons op deze twee CD’s biedt is een zeer dynamisch uitgevoerde opera. Net als bij Il Segretto Di Susanna door de Nationale Reisopera horen we hier een spetterende uitvoering door relatief onbekende zangers van een relatief onbekende opera. Het is duidelijk te horen dat het gezelschap er erg veel zin in heeft en zeer gemotiveerd is. Het zijn geen wereldberoemde stemmen, maar dat zegt in dit geval absoluut niets. Wellicht dat zoiets juist bijdraagt aan het enthousiasme tijdens de uitvoering. Deze dubbel-CD is een aanrader voor fans van obscure Italiaanse opera!