×

Recensie

Alternative

17 maart 2020

New Primals

Horse Girl Energy

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Learning Curve

Horse Girl Energy New Primals Alternative 3.5 New Primals – Horse Girl Energy Written in Music https://writteninmusic.com

De tijd dat de eerste lichting hardcore punkband weet te provoceren ligt alweer mijlenver van het huidige muziekklimaat verwijderd. Wil je hier nog iets eigens aan toevoegen, dan moet je diep in je onvermogen graven en alle daarbij behorende belangen om hiermee daadwerkelijk te scoren opzij zetten. Vanuit deze basis kan er toegewerkt worden tot een pezig stukje muziekchaos, welke zich als een vlezige rottende substantie niet weg laat reinigen.

De baanbrekende voorgangers mogen opgelucht adem halen. Nergens vormt het opeisen van deze geoxideerde plek een gevaar, al aast het uit Minneapolis afkomstige ontvlambare branddriehoek New Primals wel op die toppositie, en laten ze zich niet eenvoudig uit de hardcore boksring slaan. Met een titel die veel weg heeft van een door een overschot aan suiker gevoede energydrink, welke vanwege het overschrijdende gehalte aan cafeïne onder de toonbank verhandeld wordt, presenteren ze hun debuutalbum. Zoals het bij een heuse punkplaat hoort, tikt ook deze plaat netjes binnen de limiet van een half uur af. Met tien verschroeiende puntige tracks als smullend eindresultaat.

Met het pittige Horse Girl Energy gooien ze werkelijk alles in de strijd om je omver te blazen. Met de indrukwekkende felrode albumhoes bewijzen ze al dat ze op oorlogspad zijn, en als een opgehitste stier bloed ruiken. En waar bloed is, is ook pijn voelbaar. New Primals is een allesvernietigende bulldozer die het conflict opzoekt en aanvecht. De blinde woede wordt uitgekermd door een getergde Sam Frederick die zijn vocalen in geen enkel opzicht lijkt te sparen. Het resultaat is een tornado van voorbij vliegende stijlen, waarbij buiten de hardcore de nadruk ligt op standje gehoorbeschadiging noise rock en doordachte versnellingswisselingen van de hoge school mathcore beweging.

Al vanaf het indrukwekkende opbouwende Blood & Water raakt de band verstrikt in een gesponnen web van onvoorspelbare maatwisselingen en onheilspellende krijsende zang, en is het een wonder dat ze hier naar ruim vier minuten uit weet te ontsnappen. Log wordt er roekeloos om zich heen geslagen tot een bijna funk metal dansbaar geheel. Zo ingewikkeld als hier wordt het vervolgens niet meer en met het zichzelf pijnigen met deze voor punkbegrippen lange tracklengte zijn we verder ook van verlost.

Horse Girl Energy is een oververhitte licht aangebrande ovenschotel waarin stukken gedreven ritmische hoekige postpunk vermengd worden met strak gestructureerde beats, smerige grungeriffs en waar zelfs met de titeltrack een vleugje blues als verzachtende kruidenmengsel aan de ingrediënten wordt toegevoegd. Zonder een snelheidslimiet wordt er door de korte songs heen gejaagd met hier en daar een verloren gegane geluidscollage die opgefrist nog prima tot dienst is.  1. Blood & Water
  2. A Beast with Two Backs
  3. Wax Poets
  4. Coma Fiend
  5. Wraith
  6. Horse Girl Energy
  7. Modern Lover
  8. Soft Bullet
  9. Break / Fall / Rot
  10. Tightrope