×

Recensie

Jazz

22 november 2017

New Cool Collective

Electric Monkey Sessions 2

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Dox Records

Electric Monkey Sessions 2 New Cool Collective Jazz 3 New Cool Collective – Electric Monkey Sessions 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Dik twee decennia is New Cool Collective al bezig. Zoals steeds brengen ze een kruisbestuiving, een mix van allerlei genres en invloeden. Typisch aan hen is onder meer de liefde voor funky en dansbare muziek. Intussen heeft de band verschillende awards gewonnen, met verschillende artiesten en bands samengewerkt (o.a. drummer Tony Allen, Typhoon en Georgie Fame om er slechts enkele aan te halen) en op de meest uiteenlopende festivals gestaan.

De opvolger van het in 2014 verschenen Electric Monkey Sessions mag er zeker wezen. De achtkoppige big band hanteert met hulp van geluidstechnicus Kasper Frenkel een ‘old school’ manier van opnemen : slechts een handvol takes per songs, sommige zelfs gewoon in een enkele take. En overdubs laten ze maar liever zo.

Het levert een album op met lekker in het oor liggende composities. Echt een registratie die een visitekaartje vormt voor de komende optredens. Bandleider Benjamin Herman zweept zijn troepen op, de energie die het New Cool Collective tentoon spreidt is aanstekelijk. Toch is Electric Monkey Sessions 2 slechts een aanloopje voor een nog uitgebreider feest want volgend jaar is er het vijfentwintigjarig bestaan van de groep.

Het interessante aan de groep is de manier waarop ze allerlei genres en invloeden in de mix brengt, gaande van funk, salsa, jazz, dance,.. . Toch zijn het vooral de zwoele, funky, exotische sounds die de grote sterkte van de groep uitmaken en is aanstekelijkheid hét kernwoord. Neem nu opener La Rana dat een wiegend, dubby reggaeritme koppelt aan de jazz sounds van Herman (sax) en Rockefeller (trompet). Ook verderop hoor je hoe het collectief zich wentelt in luie, lome ritmes om van daaruit feelgood songs zoals Skint (met heerlijke gitaarpartijen) of single Macchu Picchu te maken. Niet zelden biedt het collectief songs die je dag goed kunnen maken zoals Skalypso of het opzwepende Max, terwijl er elders ruimte is voor intiemere passages als Villechaize.

Electric Monkey Sessions 2 biedt tien gevarieerde songs. Een eclectische bende met een al even eclectische smaak die ze voluit verfijnen in de hier gepresenteerde songs. Een mix van ska, dub, reggae, maar ook funk en salsa komen erbij net als body rockers en head bouncers.

Aangenaam album alweer van New Cool Collective, al zijn we ervan overtuigd dat de nummers vanzelfsprekend het best tot hun recht komen tijdens de optredens.  1. La Rana
  2. Skint
  3. Skalypso
  4. Villechaize
  5. Max
  6. Machu Picchu
  7. Kaspa
  8. Limakwa
  9. Acapulco Gold
  10. Ar Ping Talk