×

Recensie

Roots

26 juli 2014

New Adventures

Station Zero

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Vee 8 Records

Station Zero New Adventures Roots 4 New Adventures – Station Zero Written in Music https://writteninmusic.com

In 1978 komen in Winschoten in de provincie Groningen 3 mannen bij elkaar. Peter Bootsman (gitaar/vocals), Harry de Winter (bass/vocals) en Henk Torpedo (drums) richten New Adventures op. Na 3 dagen repeteren en zo’n 100 optredens in het live circuit, waaronder in het voorprogramma van Herman Brood, gaan de New Adventures, als support act, met de Golden Earring op tournee. En dat wordt de doorbraak voor de band want de 2e single ‘Come On’ wordt een regelrechte hit. Het eerste titelloze album (1980), geproduceerd door George Kooymans, laat niet snel op zich wachten en wordt ook een succes. Het zelfde jaar ontvangt de band dan ook een Zilveren Harp, een jaar later gevolgd door optredens op Pink Pop en Rockpalast. Ondanks dat de band door heel Europa succes heeft en meerdere albums uitbrengt zijn ze dan eigenlijk al over hun hoogtepunt heen. In 1986 volgt dan ook een afscheidstournee en lijkt het op een einde van de band.

Niets is minder waar, want de leden blijven geregeld met elkaar spelen in diverse formaties en besluiten in 1993 weer als New Adventures verder te gaan. Er volgt zelfs in dat najaar een Europese tour in het voorprogramma van Pat Travers. Maar het blijft een stoppen en doorgaan met de band. Tot 2001, want vanaf dat jaar treedt de band met enige regelmaat weer op in de originele bezetting. Inmiddels is Torpedo vervangen door veel gevraagd sessie-drummer Ben E. Top en is eindelijk de plaat afgemaakt waaraan al zolang gewerkt is. Tien jaar maar liefst, terwijl zelfs de eerste opnames al uit 1990 stammen. Maar album nummer 6, Station Zero, is klaar en vorige maand in hometown Winschoten gepresenteerd.

Het album bevat 12 songs, 9 van eigen hand, 1-tje van Harry Rijnbergen, in het verleden ook al verantwoordelijk voor een aantal nummers, en 2 covers; The Green Manalishi van Peter Green en 2000 Lightyears From Home van de Rolling Stones. En 1 ding is zeker, de mannen zijn het nog niet verleerd. Zelf zeggen ze dat het het beste album is dat ze ooit gemaakt hebben. En dat zou zo maar eens kunnen kloppen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar opener en titelzong Station Zero, waarmee gelijk de Southern Rock kwaliteiten ten gehore gebracht worden. Maar ook Mary Jane, dat zomaar een ZZ Top cover zou kunnen zijn maar toch echt een eigen nummer is, geeft aan dat de mannen misschien wat lang op zich hebben laten wachten maar daardoor met 7 miles laarzen in kwaliteit vooruit zijn gegaan. Als een goede wijn hebben de mannen de tijd genomen om tot een goed product te komen. En net als een goede wijn lekker weg drinkt en je gauw je glas weer vult, luistert dit album meer dan goed weg en druk je na afloop snel weer op de repeatknop!

Tracklisting Sation Zero:

 1. Station Zero
 2. Here No More
 3. Mary Jane
 4. When I Wake Up
 5. Why Runaway
 6. Confusion
 7. Evel Thing
 8. No Regrets
 9. Shepherd Of The Hatred
 10. The Green Manalish
 11. Tell Me
 12. 2000 Lightyears From Home