×

Recensie

World

22 november 2009

Netsayi

Monkeys' Wedding

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: World Connection

Monkeys' Wedding Netsayi World 3.5 Netsayi – Monkeys’ Wedding Written in Music https://writteninmusic.com

De in 1973 in Londen geboren Netsayi, kind van Zimbabwaanse ouders, keert in 1980 met haar familie terug naar Zimbabwe, waar ze in Harare in een smeltkroes van muziekstijlen terechtkomt. Er is kwasa uit Congo, Zuid-Afrikaanse jazz en pop, jit (snelle repeterende dancebeats uit Zimbabwe), mbira (muziek met duimpiano), R’n’B uit de Verenigde Staten en Engeland en het begin van de hip hop dient zich aan.

Tijdens haar bewogen jeugd verhuist Netsayi tien keer en zit ze op negen verschillende scholen. Schrijven wordt voor haar een belangrijke uitlaatklep. Met pen, papier en een hoofd vol ideeën schrijft ze zich door haar studietijd heen. Vervolgens gaat ze naar de universiteit om daar Beeldende Kunst te studeren en werkt ze voor film en tv-producties in Zimbabwe en Zuid-Afrika. Pas tijdens een master-opleiding films produceren besluit Netsayi om zich op de muziek te richten. Vanaf 2001 toert ze door Engeland en binnen een jaar bouwt ze een uitstekende live-reputatie op en speelt ze onder andere in de Royal Albert Hall en de Hammersmith Apollo.

In 2004 richt ze haar eigen label Militant Prince op en met haar debuutsingle Tatters trekt ze meteen de aandacht van BBC Radio 1. Eind 2006 tekent ze bij World Connection Agency en in 2007 komt haar debuutalbum Chimurenga Soul uit. Met sprankelende en spannende composities, veel variatie in haar muziek, persoonlijke teksten en een warm stemgeluid maakt Netsayi meteen indruk op dit conceptalbum over de oorlog tegen de apartheid (Chimurenga).

Op haar nieuwe album Monkeys’ Wedding, een echte groeiplaat, slaat Netsayi duidelijk nieuwe wegen in. Monkeys’ Wedding is de aanduiding van een regenboog in Zimbabwe en de vele kleuren van een regenboog komen symbolisch ook muzikaal terug in de plaat. Donkere en lichte muziektinten wisselen elkaar regelmatig af en dat levert een even indrukwekkend als afwisselend album op, dat zijn ware karakter pas na een aantal luisterbeurten prijsgeeft.

Het album trapt ijzersterk af met het mooie Punch Drunk waarbij het vraagstuk van de liefde centraal staat. Chosen Ones is een prachtige ode aan het (harde) leven en hoe mensen hiermee omgaan. “Van de dingen die het meest gemakkelijk gaan, voelen wij ons ongemakkelijk”, verwoordt Netsayi in dit nummer. Het beste nummer van de plaat is zonder twijfel Weaves And Magazines, dat bol staat van harde, soms ongenuanceerde maar overtuigend welgemeende statements, waarin Netsayi boos van leer trekt tegen een oude vriend. Sinds You Oughta Know van Alanis Morissette heb ik in ieder geval niet meer zo’n krachtige verbale aanval gehoord, die muzikaal ook nog eens overtuigt. Vreemde, doch fraaie, eend in de bijt is de cover van Gilberto Gil’s Queremos Saber, maar eigenlijk is elk afzonderlijk nummer weer anders dan het vorige, zonder het geheel aan te tasten. Of het nu het swingende Toy Soldiers is, het intrigerende Top Cop, rustpunt Ishe Komberera Afrika, het krachtige Money Drum of de ontspannen afsluitende ballad Jacarandas, Netsayi weet er keer op keer iets eigens van te maken.

We mogen het van Netsayi geen wereldmuziek noemen maar duidelijk is dat haar achtergrond en invloeden een mooie, gedurfde mix van stijlen heeft opgeleverd, waarbij, ik zeg het nog maar eens, het enige tijd kan duren voordat de laatste aap uit de mouw komt. Maar dan zweren ze elkaar ook meteen eeuwige trouw! 1. Punch Drunk
 2. Chosen Ones
 3. Weaves And Magazines
 4. Toy Soldiers
 5. Money Drum
 6. Ishe Komborera Afrika
 7. Teenagers
 8. Zueremos Saber
 9. Top Cop
 10. Georgie
 11. Don't Wake Me Up
 12. Jacarandas