×

Recensie

Alternative

14 september 2015

Die Nerven

Out

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Glitterhouse Records, Glittterhouse

Out Die Nerven Alternative 4 Die Nerven – Out Written in Music https://writteninmusic.com

Duitstalige rockmuziek uit het land waar Nederlander Rudi Carrell zijn grootste successen vierde, is altijd een ondergeschoven kindje geweest in ons land. Oké, Rammstein is in de armen gesloten door het publiek dat festivals als Pinkpop bezoekt.

Maar willen degenen (diezelfde Pinkpopbezoekers onder meer) die bijvoorbeeld van punkrockers Die Ärtze en Tocotronic hebben gehoord, nu twee armen in de lucht steken? Het gaat om Duitstalige rockbands die al decennialang bijzonder groot zijn bij onze oosterburen.

Het is jammer, deze constatering, want er komt zó veel sterke, kwaliteitsvolle rockmuziek uit Duitsland. Zeker op alternatief gebied. Van hen die de voorkeur geven aan kwaliteit boven effectbejag. Muzikanten die hun hart volgen, zonder een knieval te maken voor de commercie. Zo is het debuutalbum van de uit Stuttgart afkomstige formatie Heisskalt, Vom Stehen Und Fallen (2014) ijzersterk. Ook zo’n band die in Nederland weer niet is opgepikt, maar dat wel verdient. Misschien gaat het wel gebeuren met Die Nerven, dat uit de buurt van Stuttgart komt. Esslingen, om precies te zijn.

Het trio heeft een postpunkgeluid ontwikkeld waarin noise een rol speelt. Ook op dit derde album van de Duitsers staat het liedje voorop, terwijl de teksten daarnaast een belangrijk ingrediënt blijven. Die gaan over uiteenlopende zaken als geldgebrek, onschuld en leugens, terwijl zijdelings relatieperikelen voorbij komen. Zanger/bassist Julian Knoth heeft het vermogen woest uit te halen, als zijn teksten daar om vragen. Sterk gearticuleerd. Helder en overtuigend. Die Nerven steken hun bewondering voor Sonic Youth muzikaal niet onder stoelen of banken, terwijl het trio ook door Helmet en Bauhaus is beïnvloed.

Out is een album dat geen moment de aandacht doet verslappen en per draaibeurt vraagt om meer. Zanger John Bramwell van I Am Kloot zegt dat Die Nerven het beste is wat hij heeft gezien sinds The Pixies het voorprogramma van My Bloody Valentine verzorgden tijdens de eerste tournee van die band in Groot-Brittannië. Doe er uw voordeel mee.  1. Die Unschuld In Person
  2. Barfuß Durch Die Scherben
  3. Jugend Ohne Geld
  4. Dreck
  5. iPhone
  6. Den Tag Vergessen
  7. Gerade Deswegen
  8. Wüste
  9. Ich Habe Gelogen
  10. Hast Du Was Gesagt