×

Recensie

Jazz

26 augustus 2019

Nérija

Blume

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Domino

Blume Nérija Jazz 4.5 Nérija – Blume Written in Music https://writteninmusic.com

Een waar jazz power house mag je het gezelschap Nérija zeker noemen. Vrijwel alle belangrijke vrouwen (+1 man) binnen de jonge Oost-Londense jazzscene samengebracht in een super belangwekkend collectief. Hun eersteling Blume is een ware jazztraktatie.

Inmiddels hebben Nubya Garcia (tenor sax), Cassie Kinoshi (alt sax), Sheila Maurice-Grey (trumpet), Rosie Turton (trombone), Shirley Tetteh (gitaar), Rio Kai (bas), Lizy Exell (drums) hun sporen de afgelopen jaren ruimschoots verdiend. Zowel als leider van hun eigen bands als, als opvallende muzikanten in de band van anderen. En allemaal al geweldige muziek en platen gemaakt en vreselijk veel en overal op de wereld gespeeld.

De gouden tijden van de Britse jazz die we reeds jaren geleden zagen aankomen zijn onderhand tot volle bloei gekomen. En niet alleen jonge of uitdagende gevestigde jazzlabels bieden ons de nieuwste jazzalbums aan. Veel komt ook op eigen beheer uit en ook de belangwekkende alternative labels haken nu aan. Zo is het Domino Records dat Nérija contracteerde en Blume nu uitbrengt.

De basis van Blume en Nérija ligt eigenlijk in Tomorrow’s Warriors, een organisatie die door bassist Gary Crosby en zijn partner Janine Irons werd opgericht en waar elke muzikant binnen Nérija een gedeelte van hun muzikale opleiding en voeding genoot. Een organisatie die ook van velen binnen de band hun Afrikaanse achtergrond in volle glorie naar voren bracht. En de muzikanten kregen daarnaast theoretische muziekkennis, lessen in techniek en begeleiding om zichzelf op het podium te presenteren.

Juist de connectie met die Afrikaanse wortels maakt veel van de muziek van de jonge Britse jazz zo verschrikkelijk interessant. Ritmisch immer opwindend en uitdagend en muzikaal vrij en spiritueel. Daarnaast staat Tomorrow’s Warrior kameraadschap voorop en dat is op Blume volop te merken. Zeven van de tracks werden gezamenlijk geschreven, zeven kwamen er uit de pen van elk afzonderlijk.

Blume is een pracht van een album geworden. Drie plaatkanten (natuurlijk is en blijft jazz op vinyl het mooist) vol geweldige muziek in steeds weer verschillende muzikale sferen opgezet en met steeds weer, zoals we uit de jazz gewend zijn, de ruimte voor een andere muzikant om in de schijnwerpers te treden. Al moet gezegd dat vooral de gemeenschappelijkheid de muzikale ader is waar alle prachtmuziek doorstroomt. Geen leiders hier.

Nérija is een fascinerend collectief. Hoe geweldig de afzonderlijke blazers steeds weer klinken hoe hartverwarmend klinken zo toch steeds weer samen. Hoe fantastisch speelt de ritmesectie en hoe blijvend interessant drukken ze met heerlijke ritmes hun stempel op de sound van de band. En hoe moeiteloos speelt de geweldige Tetteh op elke sfeer toch steeds weer in.

Afzonderlijk composities opnoemen is in deze ongenadig en dus niet te doen. Echt elke track kent zijn eigen kracht en verwondering. Al kunnen we het niet nalaten om albumopener Nascence (gezamenlijk geschreven), het sublieme Riverfest (met een fantastische hoofdrol voor Tetteh), het optimaal swingende Last Straw (Maurice-Grey), het al even geweldige Partner Grilfriend Lover (Tetteh), EU (Emotionally Unavailable) (Kinoshi) of de wel heel warmbloedige en sfeerrijke, in tweeën gedeelde, titeltrack (Garcia) te noemen.

Het wonderbaarlijk mooie Blume is een jazzhoogtepunt in een alweer bijzonder rijk jazz muziekjaar. Een tijdloos jazzalbum ook dat optimaal aangeeft dat jazz onder jonge muzikanten meer dan ooit groeit en bloeit. Ongelooflijk dat we dat na de zo belangrijke en jazz definiërende jaren 50 nog steeds kunnen zeggen. Het geweldige Blume geeft die gedachte alle reden.

Tracklisting Blume (vinyl):

Side A:

 1. Nascence
 2. Riverfest
 3. Last Straw

Side B:

 1. Partner Girlfriend Lover
 2. EU (Emotionally Unavailable)
 3. Blume

Side C:

 1. Equanimous
 2. Swift
 3. Unbound
 4. Blume II


 1. Nascence
 2. Riverfest
 3. Last Straw
 4. Partner Girlfriend Lover
 5. EU (Emotionally Unavailable)
 6. Blume
 7. Equanimous
 8. Swift
 9. Unbound
 10. Blume II