×

Recensie

Hiphop

08 april 2020

Neneh Cherry

Raw Like Sushi (30th anniversary edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Virgin

Raw Like Sushi (30th anniversary edition) Neneh Cherry Hiphop 4.5 Neneh Cherry – Raw Like Sushi (30th anniversary edition) Written in Music https://writteninmusic.com

In juni 1989 verscheen Raw Like Sushi, het baanbrekende debuut van Neneh Cherry. Ruim 31 jaar later verschijnt nu een fijne 30th anniversary edition op 180 grams vinyl.

Het was Buffalo Stance, de eerste single van het album, die eind 1988 uitkwam, die Neneh Cherry tot nieuwe muziekheldin katapulteerde. De super aanstekelijke track was reeds in 1986 als B-kant van de single Looking Good Diving van Morgan McVey, een Stock, Aitken & Waterman productie, onder de titel Looking Good Diving With The Wild Bunch verschenen en onopgemerkt gebleven. Pas in een herbewerking door Bomb The Bass’ Tim Simenon, en de toevoeging van samples uit het befaamde Buffalo Gals van Malcolm McLaren (en Trevor Horn), werd de track een wereldhit.

Raw Like Sushi verscheen toen Buffalo Stance een wereldhit geworden was en sloeg in als een meteoor. De songs hadden dan wel een poppy flavour maar waren gebakken in de sfeer van hiphop, electronics, soul, gogo en r&b. Het gros van de songs geschreven door Cherry en haar echtgenoot McVey en geholpen door ongeveer iedereen die op dat moment vanuit Londen muzikaal op het punt van ontdekken stond bracht Raw Like Sushi een geestverruimende frisheid en levenslust teweeg die net zo onweerstaanbaar als succesvol was.

Raw Like Sushi is zo’n album dat gelijk door zowel pers als publiek omarmd werd. En volledig terecht ook. Het is zo’n album dat muzikale vrijheid met zoveel energie en het mega grote talent van Cherry samenvat dat er gewoonweg niet aan de ontkomen viel. En dat was heus niet alleen aan het grote single succes van Buffalo Stance of vervolgsingles Manchild, Kisses In The Wind en Inna City Mama te danken.

Natuurlijk was het ook de power van Cherry zelf die zich net zo gemakkelijk rappend als zingend, en allebei ook nog erg goed, als sterke vrouw presenteerde en daarmee girlpower nieuw elan meegaf. Hoewel geboren en opgegroeid in Zweden, als stiefdochter van de legendarische jazztrompettist Don Cherry wiens achternaam zij later aannam, maakte ze met een verhuizing naar Londen onderdeel uit van de muziekscene aldaar en maakte onder meer deel uit van de zeer invloedrijke The Slits en Rig Rig & Panic.

Raw Like Sushi, eigenlijk Buffalo Stance gelijk al, maakte van Cherry een wereldster. Haar uitstraling van sterke onafhankelijke vrouw met ontzettend veel levenslust, die mannen maar niet even om hun vinger konden winden, werd met ijzersterke video’s versterkt. Cherry had een zo sterk appeal en haar muziek, teksten en uitstraling waren zo onoverwinbaar dat een enorm groot publiek, man en vrouw, haar gelijk in de armen sloot.

De teksten van de songs op het debuut verhaalden daarnaast ook nog eens over haar eigen leven, haar moederschap en waren doorspekt van een groot bewustzijn van de multiculturele wereld om haar heen en de sociale omstandigheden waarin iedereen functioneerde. Niet alleen een ‘sign of the times’ maar een meer universeler beeld van waar de wereld naartoe gegroeid was.

Natuurlijk was daar ook de fascinerende productie die Raw Like Sushi zo geweldig maakt. De eerder genoemde Tim Simenon was ‘on top of his game’ in die dagen en ook Jonnie Dollar, Mark Saunders waren dat. Maar de basis voor die meesterlijke producties eerst waren de geweldige songs die Cherry en McVey (op het album onder de naam Booga Bear) geschreven hadden. Songs met frisheid, veel avontuur en klasse. Die met verrassende producties optrekken moet een absoluut feest zijn geweest.

Ook na ruim 30 jaar blijft Raw Like Sushi, ondanks de soms wat erg van die tijd  klinkende producties, wat we nu dus charmant noemen, een heerlijk aanstekelijk en fris album. Raw Like Sushi is een prachtig en machtig muzikaal document.

Kant A:

  1. Buffalo Stance
  2. Manchild
  3. Kisses On The Wind
  4. Inna City Mamma
  5. The Nex Generation

Kant B:

  1. Love Ghetto
  2. Heart
  3. Phoney Ladies
  4. Outré Risqué Locomotive
  5. So Here I Come