×

Recensie

Electronic

06 maart 2014

Neneh Cherry

Blank Project

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Smalltown Supersound

Blank Project Neneh Cherry Electronic 4 Neneh Cherry – Blank Project Written in Music https://writteninmusic.com

Buffalo Stance was een typische 80’s footprint: er zat alles in wat in een dancetrack moest zitten en wat in die tijd populair was. Daarbij was Neneh Cherry allesbehalve bubblegum en was dat voldoende om deze b-boy-hiphopclubravediva serieus te nemen. Ook met Seven Seconds was een onvergetelijke compositie, maar toen ging de kaars langzaam uit. De combinatie van weinig succesvolle opvolgers, het moederschap en andere dingen des levens met meer prioriteit waren de aanleiding om de afgelopen 18 jaar vooral daar mee bezig te zijn. Maar ze is er nu weer klaar voor: voor die rentree in de muziek. Ze deed een paar jaar geleden nog mee aan een avantgarde-album van het zweedse combo The Thing, maar dat was het dan ook wel. Tot het moment van nu dus, want Neneh Cherry is terug. Met een nieuw en opvallend album.

Sowieso al opvallend omdat Blank Project is geproduceerd door Kieran Hebden, beter bekend als Four Tet. En Four Tet is nog steeds cool. En eigenwijs. En een einzelgänger. Datgene dat Neneh Cherry ook zo kenmerkt. En teren op oud succes en daarop wat voortborduren was een mogelijkheid geweest om een muzikale comeback te volbrengen, maar het muzikale landschap en de bijbehorende wereld zijn na bijna 20 jaar wel veranderd natuurlijk. En de huidige generatie zal het slechts van horen zeggen hebben, dat Neneh Cherry ooit iets voorstelde in een tijd waarin zij nog verwekt moesten worden. Niemand kan dat feit beter belichamen dan Neneh Cherry zelf, want ze is tijdens die muzikale afwezigheid ook nog eens oma geworden. Het tijdperk Cherry was dus twee generaties geleden. Dan is het inderdaad very not done om met een Buffalo-aftreksel te komen. Terugkomen met een Blank Project dus.

Neneh Cherry is nog steeds geen bubblegum. En zo klinkt Blank Project ook niet. Wie bekend is met de muziek van Four Tet, weet wat er te wachten staat. In combinatie met het duo Rocketnumbernine, dat bestaat uit de broers Ben en Tom Page, met wie Hebden in 2010 toerde en welk duo nog bij de Radiohead-concerten het voorprogramma vormden, zijn alle randvoorwaarden aanwezig om Blank Project meer te beschouwen als een serieus album, dat meer is dan enkel een comeback-album van een zangeres die in de 80’s populair was en omwille van de liquiditeiten een album in elkaar heeft geflanst. Want van Blank Project zullen naar verwachting geen massale aantallen verkocht gaan worden om de komende 18 jaar weer op de lauweren te gaan rusten. Dat neemt echter niet weg dat Blank Project een interessant luisteravontuur is.

Het start al met het minimale Across The Water, dat het begin inluidt van iets meer dan 40 minuten Neneh Cherry for 2014. Slechts begeleid met een donker drumgeluid wauwelt Cherry haar teksten in de microfoon en is de toon meteen gezet: dit is een album dat goed beluisterd moet worden. Ook in het drum’n bass oriented, maar zonder de typische d’nb attitude klinkende titelnummer voert minimalisme hoogtij. Ingenieuze drumpatronen, de soms koele combinatie van electronica en Neneh’s stem en de zeer bijdetijdse sound maken van Blank Project zo’n cool album. Het klinkt vooral allemaal erg eigenwijs en Four Tet blijkt ook achter de knoppen zijn electrofolkjazzbrokenbeat ook voor andere artiesten goed over te kunnen brengen. Tel daarbij de soms breekbare instrumentatie van Rocketnumbernine en het resultaat is een album dat klinkt als een klok. Ook tracks als Naked, Weightless en het samen met Robyn gezongen Out Of The Black blijken bij de eerste beluisteringen albumfavorieten te zijn.

Blank Project is een zeer geslaagde comeback, waar een enerzijds volwassen Neneh Cherry is te horen, maar waar anderzijds dat eigenwijze en authentieke, dat Cherry al in de 80’s zo karakteriseerde nog steeds latent aanwezig is. En de combinatie met Rocketnumbernine en Four Tet pakt goed uit, want deze mensen zitten op dezelfde golflengte als Neneh Cherry en dat laat Blank Project vooral horen: een uitgebalanceerde, up-to-date sound. Een comeback van een zangeres dat een nieuwe start inluidt. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Een beter moment had ze niet kunnen uitzoeken.

Tracklist Blank Project

 1. Across The Water
 2. Blank Project
 3. Naked
 4. Spit Three Times
 5. Weightless
 6. Cynical
 7. 422
 8. Out Of The Black (featuring Robyn)
 9. Dossier
 10. Everything


 1. Across The Water
 2. Blank Project
 3. Naked
 4. Spit Three Times
 5. Weightless
 6. Cynical
 7. 422
 8. Out Of The Black
 9. Dossier
 10. Everything