Recensie

29 juni 2016

Neko Case, k.d. Lang, Laura Veirs – Case/ Lang/

Case/Lang/Veirs

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Anti

Case/Lang/Veirs Case/Lang/Veirs Roots 4 Neko Case, k.d. Lang, Laura Veirs – Case/ Lang/ Veirs Written in Music https://writteninmusic.com

Het hing al wat langer in de lucht, enkele jaren geleden polste k.d.Lang en haar jongere collega’s Neko Case enLaura Veirs voor een samenwerkingsproject. Wat doe je als iemand van het kaliber als Lang je vraagt ? Onmiddellijk toezeggen natuurlijk, dat gebeurde ook en nu is aan de vooravond van een uitgebreide tour in de V.S. en Canada het muzikale antwoord beschikbaar.

Veertien nieuwe songs die de afgelopen twee jaar tot stand kwamen werden aangeleverd door het trio en tijdens opnamesessies in Portland Oregon grotendeels vastgelegd in de studio van Tucker Martine, de man van Veirs die voor percussie en productionele hulp zorgde. Het opzet herinnert aan het uit ’87 daterende project Trio project van Dolly Parton, Linda Ronstadt en Emmylou Harris. Evenals  bij de drie onvolprezen diva’s is er bij Case, Lang en Veirs geen zweem van rivaliteit te bespeuren. De drie dames hebben elk hun inbreng  die aansluit bij hun solowerk In tegenstelling tot het project van hun illustere voorgangers weegt het singer-songwriters aspect meer door. Hoewel Lang en Veirs, die ondertussen allebei in Portland leven het meeste materiaal aanbrengen komt de tegenwoordig terug in Canada residerende Neko Case eveneens aanzetten met fraai compositiewerk.

In de zweverige opener Atomic Number en I Want To Be Free vloeit de hemelse zang wonderwel samen. Op de overige tracks komen de zangeressen beurtelings op de voorgrond met harmoniezang van de anderen en dat blijken de momenten om te koesteren.

Lang blijft onovertroffen in van dat in romantiek gedrenkte jazzy croonwerk als een langoureus Honey and Smoke en 1000 Miles Away. Aan Blue Fires wordt wel een ietwat weerbarstige staart gebreid met donker gitaarwerk terwijl het zwoele Why Do We Fight aansluit bij het betere werk van The Carpenters en bij uitbreiding de meer recente verrichtingen van Rumer. Meestal blijft k.d. dus op vertrouwd muzikaal territorium en daarbij wordt ze grandioos geflankeerd door dames die zich op haar niveau manifesteren.

Case en Veirs zijn technisch bekeken, beduidend mindere zangeressen dan Lang maar ze compenseren dat met sterk doorleefde verhalende songwriting en een pesoonlijke aanpak. Het zwierige Delirium een intrigerend Down 1-5 vooral de verstilde pracht van Behind The Armory en Supermoon van Neko Case doen ons meermaals naar de returnknop grijpen.

Laura Veirs vertolkt de hoofdrol in sfeervol uptempowerk aan met het opwekkende Best Kept Secret en Greens Of June, de echte parel is Song For Judee. Het dramatische levensverhaal van Judee Sill ooit een getalenteerd songwriter die met haar folksong  aansluiting vond bij de Laurel Canyon sound en beginjaren zeventig debuteerde als eerste artiest op het Asylum label. In ’79, bezweek ze, nauwelijks 35, aan een overdosis. In de prachtige ode passeren haast tastbare flarden uit het turbulente leven van een helemaal ten onrechte vergeten folkdiva.

In het respectievelijke solorepertoire van deze dames huizen beslist sterkere momenten maar dit meer dan verdienstelijk experiment verdient hoe dan ook een vervolg. In afwachting mag dit onvolprezen dameskransje hun tournee uitbreiden met een Europees luik. 1. Atomic Number
 2. Honey And Smoke
 3. Song For Judee
 4. Blue Fires
 5. Delirium
 6. Greens Of June
 7. Behind The Armory
 8. Best Kept Secret
 9. 1000 Miles Away
 10. Supermoon
 11. I Want To Be Here
 12. Down 1-5
 13. Why Do We Fight
 14. Georgia Stars