×

Recensie

Roots

14 september 2011

Neema

Watching You Think

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Uitgebracht door: Sony Music Entertainment

Watching You Think NEeMA Roots 4 Neema – Watching You Think Written in Music https://writteninmusic.com

Neema is de muze van Leonard Cohen. De Canadese, die oorspronkelijk van Egyptische en Libanese afkomst is, leerde Cohen zes jaar geleden kennen in hun gezamenlijke woonplaats Montreal en bouwden een vriendschap op. Pas na haar debuut Masi Cho in 2006 en nadat ze het aandurfde om haar muziek aan de beroemde componist te laten horen, werd hij haar mentor en hielp haar met de opnames van haar nieuwste album Watching You Think. Ook ontwierp hij de cover voor de cd. Naast Cohen deed ook producer Pierre Marchand (Ron Sexsmith, Sarah McLachlan) een duit in het zakje.

Watching You Think is een album met invloeden van pop, folk, wereldmuziek, jazz, roots en zelfs een beetje klassiek. Dit heeft ongetwijfeld te maken met Neema’s achtergrond, maar ook met de vele reizen die ze al gemaakt heeft in haar leven. Zo bracht ze onder andere tijd door met de Dalai Lama en Moeder Teresa, zette zich in voor straatkinderen in Egypte en werkte samen met de stamoudsten van de Wekweti, een geïsoleerde indianengemeenschap in het noorden van Canada. Al deze ervaringen hoor je terug in nummers als Eternity en Lost In LA, wat gaat over de tijd dat ze in Los Angeles woonde, maar ook in het bonusnummer Masi, waarin ze zingt over het destructieve gedrag van de mensheid en de verkrachting van de aarde. Daarnaast gaan de teksten veelal over liefde, het leven en simpele observaties. Mooi is ook Neema’s versie van Mark Knopfler’s Romeo And Juliet die ze geheel eigengemaakt heeft door andere instrumenten te gebruiken dan Knopfler en door haar unieke stemgeluid.

Opvallend is het enorme aantal bekende en minder bekende musici die meewerkte aan deze plaat, -maar liefst twintig- waaronder Tom Mennier (Martha & Rufus Wainwright), Tim Kingsburry (Arcade Fire) en Joe Grass. Voor ieder lied koos Neema andere muzikanten die allemaal hun eigen specialiteit hebben. Dit maakt het een zeer sterk, afwisselend en kleurrijk album. Ook Neema’s zwoele stem, die af en toe doet denken aan Katie Melua, levert een fraaie bijdrage aan de melodieuze klanken en de poëtische teksten. Watching You Think is een bijzonder album waar goed over nagedacht is en waar zowel de rustige melancholische nummers als ook de meer uptempo poppy songs goed tot hun recht komen. Het is duidelijk dat deze dame veel in haar mars heeft en we gaan ongetwijfeld nog veel van haar horen.

Bonus:
Masi 2010 1. Unspoken
 2. Romeo And Juliet
 3. Unwinding
 4. Running
 5. Eternity
 6. Escape
 7. Stay
 8. Sidewalk
 9. Lost In L.A.
 10. Bone To Pick With Time
 11. Jealousy
 12. Elsa's Lullaby