×

Recensie

Jazz

17 februari 2014

NedSym Lite

Crossroads

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Challenge Classics

Crossroads Tim Nobel Jazz 4 NedSym Lite – Crossroads Written in Music https://writteninmusic.com

NedSym Lite is de kamermuziekformatie van het Nederlands Symfonieorkest. Terwijl dit orkest zich voornamelijk richt op het klassieke repertoire, krijgt het ensemble de vrije teugel om ook jazz en wereldmuziek te programmeren. Artistiek leider en contrabassist Tim Nobel, die in zijn loopbaan maar niet definitief kan kiezen tussen jazz of klassiek, kreeg met deze cd de mogelijkheid om het beste uit deze twee werelden te verenigen.

NedSym Lite speelt een gevarieerd programma van Jiddische traditionals, Jazz-standards en (moderne) klassieke muziek. Nobel is de belangrijkste leverancier van arrangementen en daarnaast komt hij met drie eigen composities op de proppen. Het zijn werken die een jazz-sound combineren met klassiek idioom. Zo horen we in Winterzon een tweestemmige trage vioolmelodie, die wordt omzoomd door brushes en virtuoos gitaarspel. Thistles And Drogonflies is een Standard without words, waarbij de Fluegelhorn de zuur-zoete melodie heeft en de viool een geraffineerde tegenstem ten beste geeft. Ook Viersprong is te typeren als een melancholisch duet tussen de Fluegelhorn en de viool, waarbij de beheersing van de melodie – die uit grote toonsintervallen bestaat – een uitdaging is, die hoornist Arthur Kerklaan met toewijding en succes is aangegaan.

Even lijkt het erop dat NedSym Lite de absolute scheidslijn tussen de genres doet vervagen. Maar de jazz op deze plaat is getransformeerd tot klassiek – het enige minpuntje aan deze cd. Er ontbreekt hier en daar een vette sneer, een blue note en een swing dat elk ritmegevoel tart.

Dat neemt niet weg dat deze arrangementen druipen van perfectie, glans en pit. Uitgevoerd zijn verder onder meer Brahms Vijfde Hongaarse Dans, dat ik nergens zo grillig en gekruid heb gehoord, Piazzolla’s Oblivion, waarvoor Carel Craayenhof zich leent met zijn bandoneon, Heyser Bulgar waarin violist Robert Windak de sterren van de hemel speelt en Rob van Bavels Ravel’s Tomb, met een glansrol voor de pianist – jawel – Rob van Bavel.

Al met al is Crossroads een ideale plaat voor wat peper tijdens een Lazy Sunday Afternoon.

Tracklisting Crossroads:

 1. Traditional – Sirba, arr. Tim Nobel
 2. Vernon Duke – Autumn In New York, arr. Rob van Bavel
 3. Fritz Kreisler – Schön Rosmarin
 4. Traditional – Ballade Au Bord Du Danube, arr. Willem Wolthuis
 5. Sholom Secunda – Bei Mir Bistu Shein, arr. Tim Nobel
 6. Tim Nobel – Thistles And Dragonflies
 7. Traditional  – Hora Ca La Caval, arr. Tim Nobel
 8. Astor Piazzolla – Oblivion
 9. Cole Porter – Just One Of Those Things, arr. Rob van Bavel
 10. Johannes Brahms – Hungarian Dance No. 5
 11. Joseph Kosma – Autumn Leaves, arr. Tim Nobel
 12. Rob van Bavel – Ravel’s Tomb
 13. Tim Nobel – Winterzon
 14. Traditional  – Heyser Bulgar, arr. Tim Nobel
 15. A.M. Chorinsky-Hardegg – Walzermelodien Sind Ein Gruss Aus Wien
 16. Astor Piazzolla  – Adios Nonino, arr. Tim Nobel
 17. Tim Nobel – De Viersprong