×

Recensie

Rock

25 april 2018

Navarone –

Loud And Clear

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Sandlane Records

Loud And Clear Navarone Rock 4 Navarone – Loud And Clear EP Written in Music https://writteninmusic.com

Tien jaar Navarone, tien jaar aan de weg timmeren, tien jaar gedreven rock, tien jaar met muziek overtuigen, tien jaar mensen voor zich winnen. En toen het zover was, bracht de band een cadeautje uit om de liefhebbers van hun muziek iets bijzonders in handen te geven. De band, al bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe album besloot een muzikale brug te slaan tussen de muziek van de vorige albums en het nieuwe album dat we aan het eind van het jaar mogen verwachten. Exclusief. Vinyl. In een gelimiteerde uitgave.

Titelnummer Loud And Clear knalt uit de speakers en heeft alles wat een uptempo rocker moet hebben. Strakke openingsriff, de drums van Robin Assen die opzwepen, een nummer dat groovet en swingt en bij dat alles is er dan nog eens de stem van Merijn van Haren, frontman pur sang, die dit nummer zeer energiek ten gehore brengt. De bas van Bram Versteeg geeft het nummer een extra kick als de gitaren van Roman Huijbreghs, Kees Lewiszong en de drums van Robin met Merijn al even onderweg zijn. Een nummer om deze lente wakker mee te worden? Loud And Clear heeft het in zich! Als een douche die je de dag fris, fruitig en vooral energiek laat beginnen of om die sprint kracht bij te zetten aan het einde van je hardlooprondje.

Jailbird heeft dat wat loggere in zijn opening en pakt zijn melodieuze kant wat verder in het nummer op. Waar de gitaren en de stem van Merijn eerst wat donker lijken te klinken, is het dan vooral de melodie die je pakt. De band heeft het vermogen om pakkende rocknummers te schrijven die hun wortels nooit verloochenen en die tegelijk toegankelijk kunnen zijn. Mooi ook dat het vakmanschap van gitaarsolo’s bij Roman en Kees in goede handen is. Solo’s niet omwille van de solo als zodanig, maar steeds smaakvol passend in de nummers, dan weer de energie van het nummer onderstrepend of verdiepend, steeds iets aan de nummers toevoegend.

Voor de B-kant maakte Navarone iets bijzonders. In de aanwezigheid van een aantal fans, werd er een aantal nummers akoestisch uitgevoerd. Liefhebbers van de band weten dat de band ook straalt als de gitaren niet versterkt zijn. Dat zegt veel over de composities, het zegt ook veel over de manier waarop de mannen de nummers akoestisch weten te brengen. De drie nummers laten glansrollen horen voor de hele band. December springt eruit als hoogtepunt voor de stem van Merijn, diens samenzang met Roman en de zeer subtiel stuwende rol die de ritmesectie inneemt. Het nummer van het debuutalbum heeft een fraaie gitaaromlijsting en ook in deze versie komt de gitaarsolo van Kees goed tot zijn recht.

Tweede album, Vim And Vigor komt eveneens aan bod, met een fraaie uitvoering van Black And Blue. Zeer fraaie samenzang, mooi subtiel spel van alle muzikanten en een band die laat horen dat rock ook de nodige soul en swing in zich kan hebben. De stem van Merijn beweegt zich optimaal in het muzikale raamwerk dat Roman, Robin, Bram en Kees verzorgen. Heerlijk gewoonweg hoe Black And Blue de energie van de band hier in alle compactheid laat horen.

Het jongste album komt natuurlijk ook aan bod op deze bijzondere verjaarsattentie. Met klassenummer Unmistakably Everything nog wel. Subtiliteit wederom de sleutel in deze uitvoering. Navarone is een en al bevlogenheid hier, zowel in de nieuwe nummers als gebundeld in akoestische versies van drie uiteenlopende nummers van hun drie albums. De tien jaar jonge band staat stil bij wat ze tot nu gedaan hebben en maakt een bruggetje naar de toekomst. Het is mooi om te horen hoe de band gretig en hongerig blijft en tegelijkertijd weet te inspireren met rock met hart en bezieling. Iconen als Roger Daltrey, Gene Simmons en wat meer eigentijdse stemmen als Marilyn Manson en Jack Black mogen dan in rouw zijn over de levensvatbaarheid van rock, Navarone bewijst al tijden hun ongelijk. En nu weer. Rock leeft. En is hartstikke gezond. Zegt het voort: Loud And Clear.

Tracklisting Loud and Clear:

Kant A:

  1. Loud and Clear
  2. Jailbird

Kant B:

  1. December
  2. Black and Blue
  3. Unmistakably Everything


  1. Loud & Clear