×

Recensie

Alternative

27 januari 2017

Nadine Khouri

The Salted Air

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: One Flash Records

The Salted Air Nadine Khouri Alternative 3 Nadine Khouri – The Salted Air Written in Music https://writteninmusic.com

De in Beiroet geboren zangeres en multi-instrumentaliste Nadine Khourie is woonachtig in London. In 2005. In 2010 bracht ze  A Song to the City uit, een veelzijdige EP vol dreampop, folky tonen en een scheut hardere rock. Veelbelovend, zo vond ook John Parish (onder andere muzikant en producer bij PJ Harvey), die haar in 2013 uitnodigde om mee te zingen op zijn album Screenplay. Nu is daar haar nieuwe album, logischerwijs geproduceerd door John parish.

Zelf speelt ze op het album harmonium, ukelele, gitaar en piano. Haar bandleden zorgen voor de ritmesectie, strijkers, blazers en achtergrondvocalen. Theoretisch denk je dus te maken te hebben met een propvol geïnstrumenteerd album, maar het tegendeel is waar: The Salted Air klinkt rustig en minimaal. Met dit minimale geluid en haar bezwerende stem weet Khouri een sterk mystieke sfeer neer te zetten waarin ze onderwerpen bezingt als liefde en de dood. Ze doet dit op een poëtische manier. “I remember the love you never gave is written in crimson across my face”,  zingt ze in I Ran Thru the Dark (To the Beat of My Heart) . Onderwijl zorgt vooral de combinatie van strijkers en harmonium voor een filmische lading. Zonder de ietwat onderkoelde stem van Khouri had de muziek zomaar te melodramatisch kunnen zijn, nu blijft ze met beide voeten op de grond.

Bij die sterk doorgedreven, eenduidige werkwijze ligt ook het minpunt van dit album. Los van dat mystieke sfeertje een occasioneel sterke teksten klinkt het net niet pakkend genoeg en houdt het de aandacht niet vast. Het kabbelt maar wat voort, zonder de luisteraar mee te kunnen voeren in een heerlijke droomvlucht, want daar klinkt het te aards voor. Op het eind krijgen we de gospel-achtige ballad Shake It Like a Shaman met plots tonen van rauwe soul en slaven blues. Daaropvolgend sluit het album af met de country- en soulklanken van Catapult, waar een orgeltje en blazers alsnog voor een kleine climax zorgen. Zo blijft Nadine Khouri nu slechts een talent om in de gaten te houden, maar de potentie is er voor een veel mooier album in de toekomst.  1. Thru You I Awaken
  2. I Ran Thru The Dark (To The Beat Of My Heart)
  3. Jerusalem Blue
  4. Broken Star
  5. Daybreak
  6. The Salted Air
  7. Surface Of The Sea
  8. You Got A Fire
  9. Shake It Like A Shaman
  10. Catapult