×

Recensie

Roots

09 november 2017

Mylk

Rough Riders And Underdogs

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: ISA

Rough Riders And Underdogs Mylk Roots 3.5 Mylk – Rough Riders And Underdogs Written in Music https://writteninmusic.com

Begin 2016 werd ik best aangenaam verrast door de EP 47th Street van Mylk, een band van rockveteranen uit Limburg. Southern rock, maar dan uit eigen land. Rauwe zang, een stevige riff en nu en dan vurige gitaarduels, ondersteund door een stevig en functioneel spelende drummer en bassist, die gewoon weten wat ze moeten doen.

Eerlijk vakwerk, luidde het oordeel bij 47th Street. Hier ligt met Rough Riders And Underdogs dan de opvolger. Zanger-gitarist David James Hendrikse schreef de songs, met uitzondering van Lie To Me. De band bestaat verder uit Jan van Haperen op (slide-)gitaar en Jan van der Pluijm op drums, terwijl Harrold Nabben de nieuwe bassist is. Helen Nellisen en Annemiek Lucassen verzorgen de achtergrondvocalen.

Hoorde je op de EP wellicht invloeden van Rush, met name in het akkoordenwerk en de gave riffs, ook hier wordt dit voortgezet (Pillar To Post). In het gave Why I Am Angry zou je echo’s van de The Scabs kunnen herkennen. Lie To Me werd in 1997 door Johnny Lang op plaat gezet. Ain’t Got Time For a Broken Heart. Old School Rock ’n Roll maakt z’n titel volledig waar. Als contrast is het jazzy swingende Left My Groove Thang On The Table een enorme verrassing. Een schitterende afsluiter en wellicht een stap richting de bluespodia.

Nieuw is het allemaal niet maar liefhebbers van de stevige, Amerikaans georiënteerde gitaarrock –en die zijn er genoeg- zullen er niet mee zitten. De teksten zijn een tikje macho soms, maar dat mag in dit soort rockmuziek. De solo’s klinken lekker vuil en gemeen. Vooral de achtergrondvocalen geven er een lekkere ‘vintage touch’ aan.

Eerlijk gezegd mis ik dit soort bands in het huidige Nederlandse muzieklandschap. Ze hebben die typische rockklank die in de jaren ’80 en ’90 gewoon was, denk aan The Fatal Flowers (Way Back Home), Herman Brood en Belgische The Scabs. Bovenal brengt Mylk zijn muziek met hart en ziel en vooral ook vakmanschap.  1. Life Ain’t Easy
  2. Eyes Wide Open
  3. Pillar To The Post
  4. Lie To Me
  5. Way back To Me
  6. Johnny Had A Rifle
  7. Angry Young Man
  8. Ain’t Got Time For a Broken Heart
  9. Old School Rock ‘n Roll
  10. Left My Groove Thang On The Table