×

Recensie

Rock

16 maart 2014

My Own Army

Too Many Faces

Geschreven door: Ron Loontjens

Uitgebracht door: RVP

Too Many Faces My Own Army Rock 4 My Own Army – Too Many Faces Written in Music https://writteninmusic.com

My Own Army bracht in 2010 het verrassend goede debuut de EP Throw Away The Silence in eigen beheer uit. Lovende recensies, diverse optredens op festivals volgden. Jammer genoeg is dit album door de landelijke media daarna niet echt meer opgepikt.

Een jaar geleden vonden de leden van My Own Army het weer tijd om serieus te werken aan een nieuw album. Een deel van een grote industriële loods werd omgebouwd tot studio, daarbij werd inspiratie gevonden om aan een verbeterde sound te werken en nieuw materiaal te schrijven. Voor de opnames week de band uit naar Sandlane en, waar mogelijk, hun eigen studio. Het resultaat van een jaar volledige toewijding mag er zijn.

Het eerste volledige album Too Many Faces is back to basic, rauwe rock met finesse, ruw met geschaafde randjes. Let daarbij bovenal op de vertwijfelde maar betekenisvolle teksten met de typerend rauwe stem van Herman de Kok. Gitarist Vincent geeft aan dat ze qua sound zeker beïnvloed zijn door bands als Oceansize, Soundgarden, Elbow en Tool. Voorheen werd My Own Army daarnaast nogal vergeleken met Alice in Chains, maar wat wil je als je ook live een sublieme versie van Would? neerzet. Maar met het afleveren van Too Many Faces creerden ze meer en meer een eigen sound. Een veelzijdig album met autobiografische teksten over onder andere sales.

Sales? Luister naar Too Many Faces en je hoort de uitlaatklep die deze jongens in deze blijkbaar nodig hebben. All those jackhals in the sand are waiting for you to break. Those innocence times seems like yesterday. Geen onschuld meer, targets halen en kapotmakerij met bijbehorende façade.  Deze jongens  zetten je daarbij op het verkeerde spoor. Daarbij laten ze met hun stuwende ritmesectie en subliem gierend gitaarwerk horen waar ze toe in staat zijn. Soms gaat het album een lekkere zware en donkerdere kant op om juist voor de schemering weer een verrassende wending te nemen.

My Own Army levert met Too Many Faces een zeer knap album af dat zeker mee kan doen met de Nederlandse scene. Dit is wat muzikaal Nederland nodig heeft. Nederlandse rock  van de bovenste plank.  1. Toom Many Faces
  2. Painting By Numbers
  3. ....Open End
  4. Onepager
  5. Sideshow
  6. Friendly Fire
  7. The Ad
  8. Proy