×

Recensie

Alternative

17 maart 2017

My Baby

Prehistoric Rhythm

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Glitterhouse Records

Prehistoric Rhythm My Baby Alternative 4 My Baby – Prehistoric Rhythm Written in Music https://writteninmusic.com

My Baby mag worden beschouwd als een van de vernieuwende krachten binnen de blues en rootsmuziek van de Lage Landen. Met Prehistoric Rhythm slaan ze weer nieuwe muzikale wegen in. Invloeden vanuit Afrika, het Midden-Oosten en ook de hedendaagse soul verrijken hun op countryblues en dance-invloeden gestoelde aanpak.

Het traditionele blues(-rock)publiek zal My Baby denk ik niet snel in de armen sluiten. Maar mensen die de blues beschouwen als een stoffig en creatief ‘dood’ genre zullen worden verrast. Ritme, melodie, gevoel, mystieke sferen en ‘mojo’ zijn typisch voor de bandsound. My Baby bestaat uit drummer Joost en zangeres/gitarist Cato van Dijck en Nieuw-Zeelander Daniel Johnston. Laatstgenoemde is een zeer bekwame slide-gitarist. Maar ondanks hun overduidelijke instrumentbeheersing laat My Baby zich nergens verleiden tot egotripperij. Alles voor de ‘vibe’.

My Baby werd opgericht in 2012 en al snel min of meer ontdekt door bassist Larry Graham van Sly & The Family Stone en Prince. Ook traden de Amsterdammers in 2015 op als voorprogramma van Seasick Steve, tijdens diens tournee door Groot-Brittannië. Een overtuigend stempel ‘goedgekeurd’, zou ik denken.

Cato van Dijck bezit een uitermate soepele stem, waarmee ze alle kanten uit kan, maar haar teksten zijn eerder associatief dan verhalend. Opener Electrified is direct raak, met bezwerende zang en ritmes, waarna in Same Wave even wat gas terug neemt. Love Dance is opgebouwd rond Afrikaanse ritmes, maar Ancient Tribe wordt gedragen door een housebeat. Die sterke lijn zet de band voort op het hele album. Met het Oosterse, vervreemdende Haunt Me (Slight Return) sluit My Baby dit mooie album in stijl af.

De opzwepende, vervreemdende ritmes en geheimzinnige melodieën gaan al snel in je systeem zitten. My Baby ziet duidelijk kans om de artistieke en muzikale groei voort te zetten. Ik zou ze wel eens willen horen op het hoofdpodium van een groot roots-/wereldmuziekfestival als Folk Dranouter. Wedden dat dit –ook nog eens lekker bizar uitgedoste- drietal het publiek binnen een minuut als bezeten aan het dansen krijgt? 1. Electrified
 2. Same Wave
 3. Love Dance
 4. Cosmic Radio
 5. Ancient Tribe
 6. Moon Shower
 7. Make A Hundred
 8. Luminate
 9. Haunt Me
 10. Sunflower Sutra
 11. Sunroof Diesel Blues
 12. Straight No Chaser
 13. Haunt Me [Slight Return]