×

Recensie

Klassiek

16 juli 2012

Muziek van door Valery

Tolibkhon Shakhidi

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Melodia

Tolibkhon Shakhidi Valery Gergiev Klassiek 4.5 Muziek van Tolibkhon Shakhidi door Valery Gergiev Written in Music https://writteninmusic.com

Alle wereld beroemde componisten zijn dood; wordt er nog wel klassieke muziek gecomponeerd? Jazeker! De klassieke componisten van vandaag zijn natuurlijk niet zo beroemd als bijvoorbeeld Bach, Mozart en Beethoven, maar ze schrijven zeker mooie muziek. Alfred Schnittke, György Sándor Ligeti en Henryk Mikołaj Górecki zijn ondertussen overleden, maar Arvo Pärt, John Tavener, Gia Kantsjeli, Louis Andriessen en Otto Ketting leven nog steeds.

De moderne klassieke componist Tolibkhon Shakhidi is in 1946 geboren in Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan. Zijn vader, Ziedullo Shakhidi, creëerde de moderne Tadzjiekse muzikale traditie. Het lag dus voor de hand dat de zoon op vroege leeftijd al met muziek aan de slag zou gaan. In 1972 behaalde hij zijn diploma aan het Conservatorium in Moskou, waar hij les kreeg van onder andere Aram Khachaturian. In 1987 won Tolibkhon Shakhidi de Internationale Competitie van Moderne Muziek in de Verenigde Staten. Ondertussen is een aantal werken van hem op CD uitgebracht.

Deze CD van Melodia is een mooie introductie in de muziek van deze Tadzjiekse componist. De beroemde Russische dirigent Valery Gergiev is zelf van Noord-Ossetische afkomst en dirigeert hier het London Symphony Orchestra en het Mariinsky Theatre Symphony Orchestra. De eerste helft van de CD bevat vooral ouder werk, terwijl de tweede helft zijn nieuwere werk representeert. Zijn middenperiode wordt wat verwaarloosd, waardoor er geen ontwikkeling te horen is.

De muziek van het symfonisch gedicht Sado (1984) bevat veel Oosterse invloeden. Ik herken wat Stravinsky en wat Borodin, maar toch zeker ook een geheel eigen geluid. De vier extracten uit het ballet Death Of Usurer (1978) lijken tezamen een symfonie te vormen. Een spektaculair slotstuk als Queen Of Money And The Kori’s Death contrasteert mooi met de voorgaande twee Adagio‘s, waarvan het laatste een prachtig duet is. The Dance Of The Youth uit het ballet Siyavush (1992) is opvallend kort, amper anderhalve minuut, maar een erg krachtig statement. De drie extracten uit het ballet Rubi Hayam (1980) hebben een toverachtig karakter. Heerlijke hartverwarmdende Oosterse klanken tijdens The Procession Of The Nobles, mooi feeëriek blaaswerk tijdens Sitora’s Variation, prachtige percussie tijdens Dark Warriors.

De muziek van het Concert Voor Clarinet En Symfonie Orkest (2010) klinkt al een stuk moderner, maar zonder het melodieuze karakter te verliezen. De symfonische schildering Darius (2011) is een prachtig werk waarmee deze grote Perzische leider geëerd wordt. De Perzen hadden van 600 voor tot 300 na Christus een gigantisch rijk opgebouwd en Iran mag met recht nog steeds worden beschouwd als de bakermat van onze civilisatie. Koning Darius heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de vorming van dit rijk. De CD wordt afgesloten met de kolderieke circusklanken van De Mars. Wat zou Tolibkhon Shakhidi bezield hebben om dit stuk te componeren?

Een moderne componist van moderne klassieke muziek, maar zonder gepiep en geknor! Het is een verademing om te horen dat het nog mogelijk is om “gewone” en “echte” en “melodieuze” klassieke muziek te maken. Deze CD is een aanrader voor enthousiaste beluisteraars van moderne klassieke muziek met een interesse nieuwe componisten. 1. Sado - Symphonic Poem
 2. Variation Of Kori - The Usurer
 3. Adagio
 4. Adagio-Duet
 5. Queen Of Money And The Kori's Death
 6. The Dance Of The Youth
 7. The Procession Of Nobles
 8. Sitora's Variation
 9. Dark Warriors
 10. Concerto For Clarinet And Symphony Orchestra
 11. Darius - Symphonic Picture
 12. The March