×

Recensie

Alternative

14 mei 2012

Murdering Tripping Blues

The Fuzz Box

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Raging Planet

The Fuzz Box Murdering Tripping Blues Alternative 3.5 Murdering Tripping Blues – The Fuzz Box Written in Music https://writteninmusic.com

Slim! Echt doorgebroken is Murdering Tripping Blues nog niet. Verre van zelfs, behalve in Portugal weet vrijwel niemand wie of wat dit drietal is. Zodoende brengen ze hun nieuwste album (tevens eerste live album) 1st Time In Color ook uit in een fijn boxje dat The Fuzz Box is getiteld. Hierin zijn ook de albums Knocking At The Backdoor Music uit 2008 en Share The Fire uit 2010 gestopt. In een klap een volledige kennismaking dus, voor de prijs van net iets meer dan één ‘fullprice’ album.

De schrijver dezes was ook in het geheel niet bekend met Murdering Tripping Blues en zodoende is er geen parate kennis over de geschiedenis van de genoemde ‘oude’ albums in huis. Geen idee of ze ooit zijn uitgebracht in de lage landen en zo ja, hoe ze hier zijn ontvangen. Wel kan gesteld worden dat de set een erg lekkere kennismaking is met het Portugese trio. Kort door de bocht maakt deze band garage rock. Maar die term doet ze eigenlijk geen recht omdat er met een zo te horen heel vuige grijns ook blues (Broken Lovers, Man That Never Was), psychedelica (CYLTD?) en soms zelfs wat stonerrock (Share The Fire, Extramentalisticnoisyfucksticating) in de borrelende en pruttelende geluidsorgie die hun muziek is gemikt wordt. Of soms alles tegelijk (een acht minuten durend en alle kanten op schietend prijsnummer als Guilty Lovers bijvoorbeeld). Het zijn momenten dat je met de oorschelpen tegen de speakers geplakt zit om maar niks te hoeven missen. Opwindende rock ’n roll met passie, een flinke vleug humor, overstuurde instrumenten en rokende buizenversterkers.

Het grappige is dat je bij beluistering van de twee reguliere studioalbums continue denkt ‘wow, deze lekkere rammelbak moet vooral live heel erg vet klinken’. Zet je dan vervolgens het live-album 1st Time In Color op, dan valt die een klein beetje tegen. De rammelrock wordt wel heel erg lo-fi gebracht en nu is dat per definitie niet zo heel erg, maar wel als men het op cd dan vervolgens een klein beetje flets uit de hoek laat komen. Dit had gewoon moddervet moeten zijn, zoals de tracks dat op de reguliere albums ook zijn. Waardoor de vreemde situatie ontstaat dat het album dat uiteindelijk de reden voor de release van deze box was verreweg het minst interessant in het geheel is. Maar ja, de rest is dan vervolgens zo lekker, dat het ook helemaal niet uitmaakt. Vooralsnog is Murdering Tripping Blues een band die alleen in Portugal enige naam heeft. Of The Fuzz Box daar wat aan gaat veranderen valt te bezien. Daarvoor is de band wellicht net iets te weinig onderscheidend. Feit is wel dat je als je een beetje van lekker piepende, krakende en schurende (garage) rock houdt je aan deze set absoluut veel fijne luisteruurtjes zal beleven.

CD1: Knocking At The Backdoor Music

 1. Uncontrollable Nervous Boogie
 2. Ode To Her
 3. Tune In, Drop Out
 4. Murdering Tripping Love
 5. Feed, Nurse, Flatter, Use
 6. Extramentalisticnoisyfucksticating
 7. Man That Never Was
 8. Modern Times, So Simple
 9. I’ll Be Your Narcotic
 10. Guilty Lovers

CD2: Share The Fire

 1. Share The Fire
 2. Hooked On You
 3. Come Into My Waters
 4. My Lust
 5. Dead Cats On The Line
 6. Smoke You
 7. I`ll Lay My Ramblin’ Shoes
 8. Cyltd?
 9. Broken Lovers

CD3: 1st Time In Color

 1. Come Into My Waters
 2. Eyes Off You
 3. Dead Cats On The Line
 4. Share The Fire
 5. Hooked On You
 6. Modern Times, So Simple
 7. I’ll Be Your Narcotic
 8. Broken Lovers (Bonus Track)