×

Recensie

Rock

04 december 2018

Mudhoney

Digital Garbage

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sub Pop

Digital Garbage Mudhoney Rock 3.5 Mudhoney – Digital Garbage Written in Music https://writteninmusic.com

Mudhoney is zo’n band waar je altijd op kan rekenen. Als ze eens een keer geen geweldig album maken, dan is het gewoon een degelijk album. Altijd met die herkenbare sound: 70’s rock, punk, stoner, noiserock en  je kan ze ook gerust onder de grondleggers van grunge scharen. Met die altijd herkenbare stem van frontman Mark Arm, gesjeesde solo’s, stevige ritmesectie en aanstekelijke riffs die soms ene festivalweide aan het springen krijgen. Kortom, een eigenzinnig en direct herkenbare sound.

Op Digital Garbage is dat niet anders, alle ingrediënten zijn weer aanwezig. Toch klinkt het voor de zoveelste keer net dat beetje anders. Wat opvalt is dat de band meer dan ooit de pikzwarte humor en satire op zoekt. Dat hoorde er altijd wel een beetje bij. Maar nu lijken ze er een schepje bovenop te doen. Zo knalt Please Mr. Gunmen er al gelijk bot in met de niet zo subtiele verwijzingen naar kerkelijke (Texas) schietpartijen: ‘We’d rather die in church” en begeleid door stuwende piano boogie. Even later krijgt de dwangmatige aandachtziekte van Facebook er van langs op Kill Yourself Live, alles voor de populariteit: ‘When I kill myself live I got so many likes. Go on give it a try, Kill yourself live You’ll never be more famous , You’ll never be more popular.’ Om tot overmaat van ramp ook nog eens te concluderen dat al je stomme content op Facebook zo moeilijk uitwisbaar is: ‘you live on in digital garbage’. Kortom, tekstueel zeker geen gezellig album. Al heeft het wel wat grappigs, als het je humor is.

Muzikaal vertaalt zich dat ook meer naar donkere stoner en 70’s, een orgeltje, slidegitaar, een verdwaalde mondharmonica, rafelige gitaarsolo’s. Mark Arm die best onderkoeld zingt en slechts soms zijn befaamde krijs tevoorschijn haalt. Gevarieerd, zeker, maar vaak niet het soort aanstekelijkheid waar je een publiek mee aan het springen krijgt. Of toch wel? Live viel er van die bijtende en donkere toon namelijk veel minder te merken. Dat was gewoon weer feest.  Kortom, Mudhoney flikt het hem weer en komt weer met een goed album. Het zoveelste… 1. Nerve Attack
 2. Paranoid Core
 3. Please Mr. Gunman
 4. Kill Yourself Live
 5. Night And Fog
 6. 21st Century Pharisees
 7. Hey Neanderfuck
 8. Prosperity Gospel
 9. Messiah's Lament
 10. Next Mass Extinction
 11. Oh Yeah