×

Recensie

06 mei 2016

Mountain Heart

Blue Skies

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Compass Records

Blue Skies Mountain Heart Roots 3.5 Mountain Heart – Blue Skies Written in Music https://writteninmusic.com

Mountain Heart wordt in ‘98 opgezet door bandleden van de gospel en bluegrass formatie  Doyle Lawson & Quicksilver. Sinds 2006  wordt de hybride van bluegrass en  rockjams vermengt met country en jazzelementen, nog verder verruimd. Van de oorspronkelijke line-up blijft ondertussen niemand meer over.

De komst van zanger en toetsenman Josh Shilling die bovendien de nieuwe songs aanlevert opent nieuwe perspectieven, hij wordt door bassist en mandolinespeler Aaron Ramsey geassisteerd.  Het duo krijgt op Blue Skies hulp van nieuwkomers Seth Taylor (gitaar en banjo) en Jeff Partin (resonator en pedalsteel) terwijl Molly Cherryholmes de strijkstok overneemt. De oorspronkelijke fiddleman Jim VanCleve  duikt even op met mandoline in het broeierige You Gonna Miss Me When I’m Gone en haalt voor enkele nummers zijn viool terug uit de kist. Er wordt nog vrij braaf en traditioneel afgetrapt met de titelsong maar met Dylans Maggie’s Farm is het prijs. Niet meteen een buitengewoon originele keuze maar we krijgen wel een fijne interpretatie voorgeschoteld. Na de fijne harmonische acapella-inleiding nemen fiddle en piano de hoofdrol op in een zich op gang trekkende locomotief die het tempo opvoert, maar het blijft eerder beheerst.

Dat geldt ook voor No One To Listen en het meeslepende Have You Heard About The Old Hometown, knappe staaltje van new grass waarin Shilling toch even uithaalt met zijn krachtige soulstrot. Die horen we ook in het door inventieve basloopjes op gang getrokken She’ll Come Back To Me. De banjo stuwt het tempo op in Addicted  enThe Bad Grounds, het enige nummer van Aaron Ramsey, borduurt verder op  geïnspireerde mandoline en andere picking.

Tijdens de concerten durven Shilling en kompanen wel eens een knallend Whipping Post van The Allman Brothers aansnijden. Het southernrock luikje wordt ook in de studio nog eens opengetrokken met I Can’t Get over You. Josh raast als een duivelse boogieman over het klavier en genereert een stomende trainsong sfeer.

Er zijn wel meerdere voorbeelden van hedendaagse groepen die traditionele bluegrass oppikken maar Mountain Heart weet zowat alle mogelijke muzikale stijlen organisch te vermengen in een uiterst gevarieerd geheel dat nergens geforceerd overkomt.  1. Blue Skies
  2. Miss Me When I’m Gone
  3. Maggie’s Farm
  4. No One To Listen
  5. She’ll Come Back To You
  6. Addicted
  7. The Bad Grounds
  8. Have You Heard About The Old Hometown
  9. I Can’t Get Over You
  10. Hurting