×

Recensie

Soul

29 augustus 2021

Cleo Sol

Mother

Geschreven door: Jordi De Beule

Uitgebracht door: Forever Living Originals

Mother Cleo Sol Soul 4.5 Cleo Sol – Mother Written in Music https://writteninmusic.com

Cleo Sol heeft enkele bewogen jaren achter de rug. Zo is ze deel van het mysterieuze collectief SAULT, dat sinds 2019 maar liefst vijf albums op de wereld losliet en onder andere het momentum van Black Lives Matter vertaalde naar onweerstaanbare, gelaagde muziek. In 2020 bracht ze dan ook nog het schitterende Rose in the Dark uit – hedendaagse soul en R&B die smeekt om een avond in Paradiso. Alsof dit allemaal niet overweldigend genoeg was, werd ze vorig jaar ook nog eens moeder: “The most transformative, uplifting, heart melting, strength giving experience,” deelde ze op Instagram. Een ervaring die haar inspireerde tot deze parel.

Op de hoes zien we Sol met haar kind en een foto van haar eigen moeder in de achtergrond. Drie generaties komen samen in ingetogen, rijpe nummers over de moeilijke band met Sols moeder, littekens in liefde, levenslessen voor haar kind,… De verzen in Build Me Up vatten de strijd mooi samen: “Forgive me, I’m not what you want me to be / But I was raised under a roof of unfinished dreams / How to love, how to trust without a fight / Finally learning how to live my own life.” Toch suggereert het gospelkoor (dat harmonisch “build me up” zingt) dat er een warme familie klaarstaat. De retro keys doen intussen denken aan het betere werk van Minnie Riperton. Is loving you dan toch easy? Verderop krijgen we de expliciete bevestiging in Know That You Are Loved, “even if you don’t love yourself”.

Onderweg roepen conga’s het werk van Stevie Wonder op en ook Solange en Amy Winehouse zijn niet veraf. Wat zou de Britse graag gehoord hebben hoe Sol al vanaf het eerste lied het popdwangbuis van zich afschudt door Don’t Let Me Fall zachtjes te laten uitdoven om dan na een korte stilte weer terug te keren met een ongedwongen jam van de band. Deze plaat kwam er dan ook niet om contractuele redenen. De industrie heeft er omzeggens geen zaken mee. Dit is er eentje voor de familie van Cleo Sol en -lucky us- wij mogen meeluisteren hoe ze moedig haar angsten en hoop als jonge ouder onder woorden brengt.

Eindigen doen we met Spirit, een brok ouderwetse soul met tamboerijnen, trompetten en een achtergrondkoor. En tevens een ultieme poging om al het kwaad in de wereld te bezweren door te grijpen naar het hogere:  “Even though you’re lost / Know our spirit’s one.”

Een geboortekaartje dat kan tellen. 1. Don't Let Me Fall
 2. Promises
 3. Heart Full of Love
 4. Build Me Up
 5. Sunshine
 6. We Need You
 7. Don't Let It Go to Your Head
 8. 23
 9. Music
 10. One Day
 11. Know That You Are Loved
 12. Spirit