×

Recensie

Rock

11 december 2016

Mother Love Bone

On Earth As It Is: The Complete Works

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Universal Music

On Earth As It Is: The Complete Works Mother Love Bone Rock 4.5 Mother Love Bone – On Earth As It Is: The Complete Works Written in Music https://writteninmusic.com

“On the 8th day God created rock n roll.” Die plotsklapse creatie beleefde de rockscene in Seattle eind jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw. Uit het niets was er ineens een rits bands die de muziekwereld voor eens en altijd veranderde: Nirvana, Soundgarden, Mudhoney, Green River, Alice in Chains en Mother Love Bone, de voorloper later herdoopt van Pearl Jam. Het hoogtepunt van de Seattle scene was zonder twijfel 1991. Dat roemruchte jaar ligt inmiddels alweer een kwart eeuw achter ons. Tijd voor een feestje, dachten de platenlabels en zo worden we verrast op diverse luxe heruitgaven.

Apple heette het debuut van Mother Love Bone dat samen met EP Shine nu opnieuw verschijnt in een luxe box en voorzien van een imposante reeks extra’s. De eerste bonusschijf bevat 9 nummers waaronder B-kantjes en alternatieve versies. De tweede bonusschijf is helemaal een feest met 14 nummers die nooit zijn uitgebracht. Aan het eind staat een versie van Stardog Champion uitgevoerd door Pearl Jam met Chris Cornell op zang. De derde schijf is een DVD met een documentaire, een gruizige videoclip en twee live opnamen. De documentaire geeft een aardig inkijkje in het leven van de muzikanten aan het eind van de jaren tachtig.

Apple en Shine

Een kwart eeuw later staat Apple nog fier overeind. Enkele bandleden spelen al sinds 1990 in Pearl Jam, maar werkten daarvoor met zanger Andrew Wood die kwam uit de band die als de stichters van de grunge scene werd gezien: Malfunkshun. De gitaargeoriënteerde rockmuziek drijft op stuwende riffs en fraaie melodieën met zanglijnen die zich lenen om mee te brullen tijdens een concert. De variatie is best groot van het stampende Holy Roller tot het schitterend opgebouwd Crown Of Thorns. Er staat geen enkele misser op en tal van nummers bruisen van de energie. De invloeden van bands als Guns N’ Roses zijn nog duidelijk herkenbaar. Op de DVD zien we dat Andrew Wood met zijn flinke blonde haardos en kleurrijke bühnekleding is geïnspireerd door David Lee Roth. Terugluisterend naar krakers als Stargazer en Man Of Golden Words kunnen we alleen maar mijmeren over de band die Mother Love Bone op weg was te worden. Als Andew Wood niet onverwacht was overleden, dan… Afijn, de geschiedenis kunnen we niet veranderen. Wel mogen we stellen dat dit album minstens van hetzelfde niveau is als Pearl Jam’s debuut.

De EP Shine bevat een versie van het nummer Crown Of Thorns waaraan Chloe Dancer aan vast is geknoopt. Een juweeltje dat eigenlijk in de bovenste regionen van de top 2000 aller tijden verdient. Helaas kennen te weinig mensen dit nummer. Hopelijk brengt deze heruitgave verandering in.

Bonus discs

De eerste bonusschijf bevat lekker materiaal zoals alternatieve versies van Bone China en Holy Roller en nog beter Capricorn Sister, het knotsgekke Zanzibar en Red Hot Shaft en Lady Godiva Blues. Op een nummer als Hold Your Head Up horen we zelfs Beatles invloeden. Een deel van deze nummers verscheen al eens op een verzamelaar, maar andere horen we echt voor het eerst. De schijf met demo’s en onuitgebrachte opnamen is natuurlijk veruit het meest interessant. Je hoort geregeld arrangementen die later in Mother Love Bone en ook Pearl Jam nummers zijn opgedoken. Nummers als Showdown en vooral Bloodshot Ruby zijn pure rock melancholie en onderstrepen nog eens wat een natuurtalent Andrew Wood was. Hij tilt ook het ingetogen Elijah naar een hoger niveau door zijn voordracht. Na beluistering van al dit materiaal ga je je toch weer afvragen hoe het mogelijk is dat Pearl Jam zoveel matige albums in hun carrière heeft afgeleverd. Waren de compositorische talenten van Wood zoveel groter dan bandleden die later Pearl Jam startten?

Dit is een prachtige box waarin het complete werk van een ooit veelbelovende band is verzameld. Jammer dat de box nu pas verschijnt want we hadden al zoveel eerder van deze nummers kunnen genieten. Warm aanbevolen aan iedereen die de Seattle scene van weleer een warm hart toedraagt.

Tracklist: On Earth As It Is: The Complete Works

Disc 1 – Apple / Shine

 1. This Is Shangrila
 2. Stardog Champion
 3. Holy Roller
 4. Bone China
 5. Come Bite The Apple
 6. Stargazer
 7. Heartshine
 8. Captain Hi Top
 9. Man Of Golden Words
 10. Capricorn Sister
 11. Gentle Groove
 12. Mr. Danny Boy
 13. Crown Of Thorns
 14. Thru Fade Away
 15. Mindshaker Meltdown
 16. Half Ass Monkey Boy
 17. Chloe Dancer / Crown Of Thorns

Disc 2 – B-sides / Alt Versions

 1. Holy Roller
 2. Bone China
 3. Hold Your Head Up
 4. Capricorn Sister
 5. Zanzibar
 6. Lady Godiva Blues
 7. Red Hot Shaft
 8. Seasons Changing (Live at the Plant)
 9. 09. Stardog Champion (Live at the Plant)

Disc 3 – B-sides / Alt Versions CD:

 1. Lubricated Muscle Drive
 2. Savwahfair Slide
 3. Jumpin Jehova
 4. Showdown
 5. Bloodshot Ruby
 6. Elijah
 7. Chloe Dancer (Demo)
 8. Have You Ever Kissed A Lady
 9. Otherside
 10. These R No Blues
 11. Made Of Rainbows
 12. Bloody Shame
 13. One Time Fire
 14. Stardog Champion featuring Chris Cornell and Pearl Jam (Live from Alpine Valley)

Disc 4 – Love Bone Earth Affair DVD:

 1. Love Bone Earth Affair
 2. Captain Hi Top Music Video
 3. Half Ass Monkey Boy (Live from the Oz)
 4. I’m In Love With My Car (Live from the Oz)


 1. This Is Shangrila
 2. Stardog Champion
 3. Holy Roller
 4. Bone China
 5. Come Bite The Apple
 6. Stargazer
 7. Heartshine
 8. Captain Hi Top
 9. Man Of Golden Words
 10. Capricorn Sister
 11. Gentle Groove
 12. Mr. Danny Boy
 13. Crown Of Thorns
 14. Thru Fade Away
 15. Mindshaker Meltdown
 16. Half Ass Monkey Boy
 17. Chloe Dancer/Crown Of Thorns
 18. Holy Roller (Davitt Session)
 19. Bone China (Davitt Session)
 20. Hold Your Head Up
 21. Capricorn Sister (Shine Version)
 22. Zanzibar (Shine Version)
 23. Lady Godiva Blues
 24. Red Hot Shaft
 25. Seasons Changing (Live At The Plant /2016)
 26. Stardog Champion (Live At The Plant /2016)
 27. Lubricated Muscle Drive
 28. Savwhafair Slide
 29. Jumpin Jehova
 30. Showdown
 31. Bloodshot Ruby
 32. Elijah
 33. Chloe Dancer (Demo)
 34. Have You Ever Kissed A Lady
 35. Otherside
 36. These R No Blues
 37. Made Of Rainbows
 38. Bloody Shame
 39. One Time Fire
 40. Stardog Champion (Live From Alpine Valley / 2011)