×

Recensie

Pop

20 februari 2014

Moss

We Both Know The Rest Is Noise

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

We Both Know The Rest Is Noise Moss Pop 4 Moss – We Both Know The Rest Is Noise Written in Music https://writteninmusic.com

In 2012 brak Moss definitief door met het derde album Ornaments. Pinkpop, Lowlands en optredens in België, Frankrijk, IJsland, Duitsland en de VS vielen de Amsterdamse band terecht ten deel. Ornaments was wat donkerder dan de ook goed ontvangen voorganger Never Be Scared / Don’t Be A Hero, maar dat stond een doorbraak dus niet in de weg.

Moss lijfde na het vertrek van Jasper Verhulst een nieuwe bassist in (Koen van de Wardt) en bleef in 2013 grotendeels in de luwte aan nieuw materiaal werken. We Both Know The Rest Is Noise moet zeker zijn weg kunnen vinden naar een flink publiek. Het is geen gangbare popplaat maar het album straalt een herwonnen energie en creativiteit uit. En als Ornaments flink kon scoren, waarom deze vierde plaat dan niet?  Moss doet wederom regelmatig de oren spitsen op dit nieuwe werkstuk.

De band krijgt mede dankzij Van de Wardt regelmatig een extra drive mee. Ook op het drum- en percussiefront pakt Moss anno 2014 stevig uit. De eerste single She’s Got A Secret liet dit al horen. Hier jaagt Moss in een ruwe muzikale setting lekker door; alternatieve pop van niveau. Ook Unilove profiteert van een ritmetandem die van zich afbijt. Hier staan handclaps, atmosferische gitaar en een frisse (veelstemmige) wind tegenover. Het ritme op As I Rest My Arms With Faith is lekker dwars. Moss legt er een mooi uitwaaierende laag bovenop en laat wederom horen een open muzikale geest te hebben.

Hoewel Moss nog steeds in de eerste plaats een gitaarband is, wordt tegen de helft van het album de vernieuwingsdrang toch steeds duidelijker. Titels als New Shape en Reset spreken wat dat betreft boekdelen. Eerstgenoemde is gloedvolle pop met een industrieel tintje. Een interessante en geslaagde exercitie. Reset is een spannende, percussieve track vol prikkelende details. Stilzitten is niet gemakkelijk.

Na wat ingetogen en bekender klinkende songs zoekt Moss weer de ritmiek op met This Is The End Of Everything. Hierna werkt de band naar het einde van het album toe: het donker getinte maar ook weldadige Health trekt als een film voorbij. De afsluitende titeltrack is vrij vlak maar sluit toch mooi op zijn beeldende voorganger aan. Bovendien houdt Moss hiermee de opzwepende maar ook stemmige sfeer van de plaat nog even fijn vast. Deze vierde langspeler van Moss laat, net als Ornaments, nieuwe wegen horen zonder dat de band zichzelf geweld aandoet. We Both Know The Rest Is Noise is een plaat die bijzonder aangenaam verrast. 1. Today's Gold
 2. She's Got A Secret
 3. Unilove
 4. As I Rest My Arms With Faith
 5. New Shape
 6. Reset
 7. Bruised
 8. Slower End
 9. This Is The End Of Everything
 10. Health
 11. We Both Know The Rest Is Noise