×

Recensie

Jazz

16 februari 2020

Positie 20 Jaarlijst 2020

Moses Boyd

Dark Matter

Geschreven door: Jordi De Beule

Uitgebracht door: Exodus Records

Dark Matter Moses Boyd Moses Boyd Jazz 4 Moses Boyd – Dark Matter Written in Music https://writteninmusic.com

Na een resem EP’s en losse singles laat Moses Boyd eindelijk zijn debuut op ons los. Dat de Londenaar een spectaculaire drummer was, wisten we al. Met het boeiende Dark Matter, dat hij uitbracht op zijn eigen label Exodus, toont hij zich ook weer een verfijnde producer.

Dromerige sci-fi-synths en tintelende cymbalen trekken ons in Stranger Than Fiction het universum van Moses Boyd binnen. Het is meteen duidelijk dat hij verder gaat op de weg van zijn EP Displaced Diaspora, waarop elektronica en akoestische instrumenten mekaar versterken. Na een mysterieus begin, vallen de blazers vervolgens zo stevig in dat ze de bassen overstemmen. Van cosmic jazz naar clubmuziek in een handomdraai. Het doet denken aan hoe Stormzy dezelfde gebroeders Cross onlangs inzette om met hun tuba en trombone extra punch te geven aan de openingstrack van zijn geprezen Heavy is the Head.

Om de sfeer van grime/hiphopalbums nog even vast te houden, volgt er meteen een korte interlude waarin je Moses Boyd in gesprek hoort met de bassist Gary Crosby, zijn mentor. Boyd had geen idee wat hij van hem wilde horen, dus schoven ze maar aan tafel en zette hij de recorder aan. Reflecties over energie zijn nu gesamplet in Hard Food en in het sterke slotnummer What Now. Ook andere nummers hebben het van dit soort toevalligheden die het resultaat zijn van jaren rondlopen met een harde schijf en vrienden te vragen ‘eens iets te spelen’. Zo was Joe Armon-Jones aangenaam verrast dat hij op 2 Far Gone belandde. De heerlijke melodie die hij ooit speelde op de staande piano in zijn woonkamer wordt er gelooped, geëchood en vergezeld van technobeats. Het is een plezier om Armon-Jones nog eens akoestisch aan het werk te horen, gek genoeg net in een nummer waarin Boyd de beatmachine in zichzelf activeert.

Ook in Only You, gaat Boyd de clubtour op. De bezetting beperkt zich tot Klein op vocals en hemzelf op de drums, maar wat een vuurwerk krijgen we hier. Toch zijn we zelf meer gewonnen voor het uitstapje in de afrobeat in Y.O.Y.O. en het prinsheerlijke B.T.B. dat nog het meest het geluid benadert van de Moses Boyd Exodus zoals we het afgelopen zomer nog zagen op Gent Jazz.

En laat geluid nu net hetgene zijn waar Boyd het meest mee speelt op deze hybride plaat. Het is zijn zoektocht naar textuur en toon die de uiteenlopende nummers op Dark Matter tot één familie maakt. Eentje die in de schaduw van de Brexit filosofeert, rouwt én danst. In ondergrondse clubs of buitenaardse stelsels. Het prachtige What Now? is de kroon op het werk van deze verkenning. Een geïsoleerde pianonoot keert koppig terug in een loop, de gitaar van Artie Zaitz durft nog te dromen, gesmoorde hoorns bezingen samen ons lot, de beats van Boyd zijn droog en pulseren ons vooruit in een traag uitdeinend nummer. En dan valt Michael Underwood plots in op de fluit… Petje af voor componist-drummer-producer-labelbaas-grensverlegger Moses Boyd. Binnenkort is hij weer op tour door de Lage Landen. Wat gaat dit live geven?  1. Stranger Than Fiction
  2. Hard Food (Interlude)
  3. B.T.B.
  4. Y.O.Y.O
  5. Shades of You ft Poppy Ajudha
  6. Dancing In The Dark ft Obongjayar
  7. Only You
  8. 2 Far Gone ft Joe Armon-Jones
  9. Nommos Descent ft Nonku Phiri & Nubya Garcia
  10. What Now?