×

Recensie

Jazz

11 december 2017

Moses Boyd

Absolute Zero EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Exodus Records

Absolute Zero EP Moses Boyd Jazz 4.5 Moses Boyd – Absolute Zero EP Written in Music https://writteninmusic.com

De jonge drummer Moses Boyd mag een van de grootste talenten van zijn generatie in jazz genoemd worden. Niet alleen binnen de band van Zara McFarlane heeft hij een voorname rol, hij ontwikkelde zich van drummer naar medesongschrijver en -producer, ook met saxofonist Binker Golding heeft hij, als Binker & Moses, een zeer succesvolle muzikale alliantie.

Met Absolute Zero, een 4 tracks tellende EP, laat hij maar weer eens horen het ook geweldig alleen te kunnen. Net als voorganger, de 4 tracks tellende, Time and Space EP (januari 2016) en de daarop volgende Rye Lane Shuffle ’12 (april 2016) uitgebracht op Boyds eigen Exodus Records.

De Absolute Zero EP laat een Boyd horen die zich vol op de electronic stort en zijn percussie-skills daar fascinerend op aansluit. Want hoe hij de composities ook in elkaar heeft gezet, vanuit de computer of vanuit de ritmes, er is een perfecte eenheid gesmeed die bepaald indrukwekkend overkomt. After Tomorrow is de ideale opener met zijn heerlijk opwindende polyritmische patronen, dikke synthbas en fijne soundscapes. Square Up sluit daar naadloos op met dikke synthpartijen en ritmes die tegen jungle aanduwen en naar een dikke climax uitbouwen.

Sirens is de track die deze EP onovertroffen maakt. Met super swingende drums prominent en frontaal in de mix, een wel heel fijne baspartij en kosmisch glijdende synths en warmbloedige soundscapes daar glansrijk overheen gestapeld. De korte titeltrack duwt dan weer tegen grime aan met zijn lekker donker klinkende synths en dubinvloeden.

Moses Boyd bewijst met de Absolute Zero EP wederom dat hij de toekomst van de jazz en ver daarbuiten mede aan het bepalen is. Zijn fascinerende drumwerk verpakt met zoveel heersende nieuwe stijlen wordt door hem vorstelijk naar een nieuwe muzikale wereld getild.  1. After Tomorrow
  2. Square up
  3. Sirens
  4. Absolute Zero