×

Recensie

Alternative

01 maart 2014

Morrissey – Your Arsenal (definitive

Your Arsenal (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Parlophone

Your Arsenal (deluxe edition) Morrissey Alternative 4.5 Morrissey – Your Arsenal (definitive master) Written in Music https://writteninmusic.com

Your Arsenal, een van de meesterwerken uit het solo oeuvre van Morrissey, heeft nu, met een live concert op DVD bijgesloten, een definitieve versie gekregen.

Het derde solo album van Morrissey verscheen in 1992 en bleek, na het half geslaagde Kill Uncle van een jaar daarvoor, een terugkeer in grootse vorm. Geproduceerd door legende Mick Ronson wisten Morrissey en zijn nieuwe bandleden een lekker dik geluid te combineren met uitstekende songs en was Morrissey in teksten ook weer optimaal in vorm. Songtitels als We Hate It When Our Friends Become Successful en The National Front Disco spreken wat dat aangaat boekdelen. Met 5 singles, waaronder het eerder genoemde We Hate It When Our Friends Become Successful en You’re The One For Me, Fatty werd het album ook een groot verkoopsucces.

Your Arsenal markeerde het vertrek van gitarist/songschrijver Mark E Nevin (v/h Fairground Attraction) die samen met Morrissey alle songs voor Kill Uncle had geschreven. Ondanks het feit dat Nevin voor Your Arsenal nog de muziek voor 2 songs aanleverde (en met albumopener You’re Gonna Need Someone On Your Side en I Know It’s Gonna Happen Someday zeker 2 van de allerbeste songs van het album), deelt Morrissey op zijn derde album de songwriting-credits verder volledig met Alain Whyte, de man die heden ten dage nog steeds grootleverancier in songs voor Morrissey is.

Vanaf Your Arsenal trad Morrissey naar voren met een steviger geluid. Waar Nevin in voorbijgaande jaren nog vrijwel in zijn eentje het gitaargeluid bepaald had waren het vanaf Your Arsenal Whyte en nieuweling Boz Boorer, mannen afkomstig uit de rockabilly scene, die dat wat steviger gitaargeluid bepaalden. De switch van indie naar rock die, zoals al snel bleek, een geniale keuze bleek te zijn.

De invloed van Ronson, een zeer grote held van Morrissey, is goed te horen in songs als Certain People I Know, Glamorous Life en I Know It’s Gonna Happen Today. De invloeden uit de glamrock en dan vooral die uit het werk van T-Rex en Bowie’s Ziggy Stardust (luister in dat geval eens naar het outro van It’s Gonna Happen Today). Morrissey is volledig in zijn element met teksten die dan weer emotioneel direct dan weer politiek geladen zijn. Teksten als van Glamorous Life en van The National Front Disco kun je op verschillende manieren ‘lezen’. Afijn … controverse is Morrissey niet vreemd. Al vanaf zijn Smiths dagen blijven die hem achtervolgen en hij weet dat het altijd optimaal de aandacht op hem vasthoudt. De mooiste songs zijn echter I Know It’s Gonna Happen Today en al helemaal Seasick, Still Docked en Tomorrow die wel heel dicht tegen de geniale klasse van The Smiths aanschurken.

Your Arsenal is een van die albums die ook vandaag de dag nog als een huis staan. De productie is geweldig en Morrissey en zijn band zijn op de toppen van hun kunnen. Een absoluut meesterwerk dat in geweldige songs en een heerlijke drive and force uitvoering tot het allerbeste behoort wat Morrissey in zijn carrière uitbracht.

Bij de ‘Definitive Master’ editie van het geremasterde album (dat trouwens de US versie van Tomorrow heeft meegekregen) heeft een DVD bijgesloten met daarop een niet eerder uitgebracht live concert dat werd opgenomen in de Shoreline Amphitheatre in Mountain View, California op 31 oktober 1991. De opnamen van het concert vonden dus plaats voordat de band te studio in dook om Your Arsenal op te nemen. En het is een uitstekend concert met een krachtig spelende band en een Morrissey in topvorm.

Tracklisting Your Arsenal Definitive Master:

CD:

 1. You’re Gonna Need Someone On Your Side
 2. Glamorous Glue
 3. We’ll Let You Know
 4. The National Front Disco
 5. Certain People I Know
 6. We Hate It When Our Friends Become Successful
 7. You’re The One For Me, Fatty
 8. Seasick, Yet Still Docked
 9. I Know It’s Gonna Happen Someday
 10. Tomorrow (US Mix)

DVD :

 1. November Spawned a Monster
 2. Alsatian Cousin
 3. Our Frank
 4. The Loop
 5. King Leer
 6. Sister I’m A Poet
 7. Piccadilly Palare
 8. Driving Your Girlfriend Home
 9. Interesting Drug
 10. We Hate It When Our Friends Become Successful
 11. Everyday Is Like Sunday
 12. My Love Life
 13. Pashernate Love
 14. The Last Of The Famous International Playboys
 15. Asian Rut
 16. Angel, Angel, Down We Go Together
 17. Suedehead
 18. Disappointed


 1. You're Gonna Need Someone On Your Side
 2. Glamorous Glue
 3. We'll Let You Know
 4. The National Front Disco
 5. Certain People I Know
 6. We Hate It When Our Friends Become Successful
 7. You're The One For Me, Fatty
 8. Seasick, Yet Still Docked
 9. I Know It's Gonna Happen Someday
 10. Tomorrow