×

Recensie

Alternative

13 maart 2019

Molten Penguin

Molten Penguin EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Solidude Records

Molten Penguin EP Molten Penguin Alternative 4 Molten Penguin – Molten Penguin EP Written in Music https://writteninmusic.com

Wij zagen Molten Penguin een jaar geleden op de fijne Ham Sessions in Gent en waren verrukt. Nu is er gelukkig ook een gelijknamige EP.

Molten Penguin is Jan Ghesquiere op gitaar, Dries Geusens op bas, Jonathan Callens op drums en Pieter Claus op vibrafoon. Een mooi bonte verzameling muzikanten die ook hun sporen in andere bands en projecten nalaten en met Molten Penguin weer nieuwe spannende muzikale wegen induiken.

‘Wat een krachtig en dwingend geluid heeft deze band’, schreven wij naar aanleiding van het optreden bij Ham Sessions en nu we de 4 tracks tellende gelijknamige EP beluisteren gaat die beschrijving nog net zo op. Alleen is over het jaar het geluid van de band nog meer uitgekristalliseerd, nog rijker geworden.

De sound van Molten Penguin zit ergens tussen jazz, electronic, drum & bass, hiphop, minimal en experimenteel in, overdekt met een warme gloed van effectrijke gitaar en gloedvol vibrafoonspel. Prachtig opgenomen door Pieterjan Coppejans en geproduceerd en gemixt door Geusens klinken de tracks wonderschoon en spannend tegelijk.

Met Yester Mo opent de EP behoorlijk ingetogen met een rijke, breed uitwaaierende sound waarin vele elementen van de Molten Penguin sound geherbergd zijn. Diepe bassen, heen en weer rollende drums en het fraaie palet aan kleuren dat zowel Ghesquiere uit zijn gitaar als Claus uit zijn vibrafoon haalt. Wat een warme sound, wat een prachtige compositie.

Met Just Off trapt een funky bas en steady drum de basis af waarover Claes en Ghesquiere weer met warme klanken en gevarieerd spel de klankkleur bepalen. Het heerlijke basspel en de upbeat drums drijven het nummer op naar dissonante variaties waardoor deze track nog fijner binnenkomt.

Spooky betekent daarna weer een terugkeer naar de ingetogen en tegelijk brede sound waar de EP mee begon. Een heel mooie, uitgebalanceerde, intrigerende track, vooral door het geweldige en avontuurlijk gitaarspel van Ghesquiere.

De EP wordt met Mad Spider lekker hoekig afgesloten. Het fijn dissonante gitaarspel van Ghesquiere leidt waar Geusens en Callens lekker dik volgen en Claus met de vibrafoon tegenwicht geeft. Met Ghesquiere als leider duikt de band vervolgens nog even flink verder in het avontuur met een heerlijk robuuste sound. Om vervolgens met een fijne hoekigheid weer af te sluiten.

De Molten Penguin EP is een beloftevolle eerste release van de Gentse band. Laat maar heel snel een heel album volgen. Ik ben er helemaal klaar voor.  1. Yester Mo
  2. Just Off
  3. Spooky
  4. Mad Spider