×

Recensie

Pop

21 juli 2021

Molly Burch

Romantic Images

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Captured Tracks

Romantic Images Molly Burch Pop 3.5 Molly Burch – Romantic Images Written in Music https://writteninmusic.com

Na de twee bedwelmende alternatieve Please Be Mine, First Flower country platen en het The Molly Burch Christmas Album kerstcadeautje kiest Molly Burch ervoor om deze donkerzwoele gitaardramatiek achter zich te laten. De kersverse dertiger zoekt haar inspiratie tegenwoordig bij jaren tachtig popiconen, en levert met Romantic Images dus ook een heus popalbum af, waarbij ze tevens de hedendaagse succesvolle Lana Del Rey sound niet vergeet. Die donkerzwoele gedrevenheid vinden we nu minder in de instrumenten, maar des te meer in de vocale overdracht terug. De sensualiteit wordt in alle facetten zo naakt als mogelijk uitgekleedt en als doeltreffend wapen toegepast.

Hoe ironisch is het dat ze zichzelf op jonge leeftijd met een sterk volwassen geluid op de kaart zet en dat ze juist nu die balans in de jeugdige tienersound opzoekt. Blijkbaar zit er diep in Molly Burch het verlangen om die ongedwongen kinderlijke romantiek te etaleren. De eerste verliefdheid onervarenheid met de prille onschuld die zich in een groot roze bubblegum vlak openbaart. Ze gaat hier heel ver in, en offert zelfs die opgebouwde zekerheid op om dat gelukzalige gevoel vast te houden. In de Control videoclip presenteert ze zich als een ware mode icoon, het jongere nichtje van Madonna in haar Confessions on a Dance Floor disco periode.

Loving’s not easy, I wanna go back to the beginning
And change the way I said it before
All those times I didn’t mean it, can’t believe I tricked myself
I want you more than I want control
I want you more

Games trapt met een gevuld log zandzakken glamrock ritme af om in de speeltuin van dromerige vintage synthesizers te belanden. Helaas loopt dit in de gelijk klinkende percussie van Heart Of Gold over wat een fout Jive Bunny & The Mastermixers Swing The Mood gevoel oproept, een beetje te goedkoop en risicoloos. Drummer Thom Washburn moet nog duidelijk aan de vernieuwde aanpak wennen en schudt het jazz verleden nog niet helemaal van zich af.

Gelukkig revancheert ze zich in het sterke kerkelijke Romantic Images titelstuk, waarbij de noten als een ware paarse twinkelende regenval omlaag vallen. Gitarist Dailey Toliver is tot hier toe onopvallend aanwezig, maar voegt zich met zijn New Beginning postpunk partijen weer bij het gezelschap. Het is duidelijk dat hij zich veel beter in zijn element voelt. Met het samen met Wild Nothing opgenomen Daft Punk achtige Emotion haakt ze op de leegte in die deze elektro pioniers achter laten en voegt daar subtiel wat New Order diepgang aan toe.

De drums zijn opdringerig als soldatenroffels, het ondersteunende pianospel klassiek gestemd en de vocalen zitten soms tegen het hijgerige aan.
Hierbij komen we dus bij de kern van Romantic Images. De kwaliteit van de tracks wordt voorheen door de ambitieuze opbouw bepaald, de herkenbaarheid bepaalt uiteindelijk wel de duurzaamheid en houdbaarheid. Het is niet vreemd dat haar collega’s tegenwoordig ook steeds meer naar die klassieke opbouw uit de jaren tachtig teruggrijpen en hiermee de radiozenders domineren. Molly Burch doet precies hetzelfde, en geef haar eens ongelijk. Romantic Images zijn lekkere commerciële niks aan de hand liedjes, waarmee de getalenteerde zangeres de gewaagde overstap naar het jongere hitgevoelige poppubliek maakt. Nog wat vreemd, maar wel lekker.  1. Control
  2. Games
  3. Heart of Gold
  4. Romantic Images
  5. New Beginning
  6. Took a Minute
  7. Emotion
  8. Honeymoon Phase
  9. Easy
  10. Back in Time