×

Recensie

Pop

21 juli 2021

Molly Burch

Romantic Images

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Captured Tracks

Romantic Images Molly Burch Pop 3.5 Molly Burch – Romantic Images Written in Music https://writteninmusic.com

Na de twee bedwelmende alternatieve country platen Please Be Mine, First Flower en het kerstcadeautje The Molly Burch Christmas Album kiest Molly Burch ervoor om deze donkerzwoele gitaardramatiek achter zich te laten. De kersverse dertiger zoekt haar inspiratie tegenwoordig bij jaren tachtig popiconen, en levert met Romantic Images dus ook een heus popalbum af, waarbij ze tevens de hedendaagse succesvolle sound van Lana Del Rey niet vergeet. Die donkerzwoele gedrevenheid vinden we nu minder terug in de instrumenten, maar des te meer in de vocale overdracht. De sensualiteit wordt in alle facetten zo naakt als mogelijk uitgekleed en als doeltreffend wapen toegepast.

Hoe ironisch is het dat ze zichzelf op jonge leeftijd op de kaart zet met een sterk volwassen geluid en dat ze juist nu die balans opzoekt in de jeugdige tienersound. Blijkbaar zit er diep in Molly Burch het verlangen verborgen om die ongedwongen kinderlijke romantiek op te zoeken. De onervarenheid van een eerste verliefdheid met de prille onschuld die zich in een groot roze bubblegum vlak openbaart. Ze gaat hier heel ver in, en offert zelfs die opgebouwde zekerheid op om dat gelukzalige gevoel vast te houden. In de videoclip van Control presenteert ze zichzelf als een ware mode icoon, het jongere nichtje van Madonna in haar Confessions on a Dance Floor disco periode.

Loving’s not easy, I wanna go back to the beginning
And change the way I said it before
All those times I didn’t mean it, can’t believe I tricked myself
I want you more than I want control
I want you more

Games trapt af met een gevuld log zandzakken glamrock ritme om vervolgens in de speeltuin van dromerige vintage synthesizers te belanden. Helaas loopt dit over in de gelijk klinkende percussie van Heart Of Gold wat een fout Jive Bunny & The Mastermixers Swing The Mood gevoel oproept, een beetje te goedkoop en risicoloos. Drummer Thom Washburn moet nog duidelijk wennen aan de vernieuwde aanpak en kan het jazz verleden nog niet helemaal van zich afschudden.

Gelukkig revancheert ze zich in het sterke kerkelijke titelstuk Romantic Images, waarbij de noten als een ware paarse twinkelende regenval omlaag vallen. Gitarist Dailey Toliver is tot hier toe onopvallend aanwezig, maar voegt zich met zijn postpunk partijen op New Beginning weer bij het gezelschap. Het is duidelijk dat hij zich veel beter in zijn element voelt. Met het samen met Wild Nothing opgenomen Daft Punk achtige Emotion haakt ze in bij de leegte die deze elektro pioniers achtergelaten hebben en voegt daar subtiel wat New Order diepgang aan toe.

De drums zijn opdringerig als soldatenroffels, het ondersteunende pianospel klassiek gestemd en de vocalen zitten soms tegen het hijgerige aan.
Hierbij komen we dus gelijk bij de kern van Romantic Images. De kwaliteit van de tracks werd voorheen misschien wel bepaald door de ambitieuze opbouw, de herkenbaarheid bepaalt uiteindelijk wel de duurzaamheid en houdbaarheid. Het is niet vreemd dat haar collega’s tegenwoordig ook steeds meer teruggrijpen naar die klassieke opbouw uit de jaren tachtig en hiermee de radiozenders domineren. Molly Burch doet precies hetzelfde, en geef haar eens ongelijk. Romantic Images zijn lekkere commerciële niks aan de hand liedjes, waarmee de getalenteerde zangeres de gewaagde overstap maakt naar het jongere hitgevoelige poppubliek. Nog wat vreemd, maar wel lekker.  1. Control
  2. Games
  3. Heart of Gold
  4. Romantic Images
  5. New Beginning
  6. Took a Minute
  7. Emotion
  8. Honeymoon Phase
  9. Easy
  10. Back in Time