×

Recensie

Alternative

24 oktober 2018

Molly Burch

First Flower

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Captured Tracks

First Flower Molly Burch Alternative 3.5 Molly Burch – First Flower Written in Music https://writteninmusic.com

De in Texas wonende singer-songwriter Molly Burch kwam plotseling vorig jaar met het mild succesvolle Please Be Mine. Een ietwat droevig en donker album, vol (liefdes)verdriet en pijn. Muzikaal tapte het uit een vaatje van country, folk, 60’s pop en surf. Het resultaat was wellicht niet zo bijzonder op het eerste gehoor, maar wel zo uitstekend uitgevoerd dat het zich met gemak staande hield in een toch wel overbevolkt muzikaal landschap in het genre. Niet in de laatste plaats kwam dit door Burch haar stem, die met het grootste gemak overschakelde van zwoel en rokerig naar haast hoog jodelend, dromerig zingend en weer terug.

Nu is daar alweer een nieuw album en veel lijkt er niet veranderd. Of toch wel, haar verdriet is naar de achtergrond verdrongen en daarvoor in de plaats krijgen we slechts wat lichte zelftwijfel. Maar als ze besluit om krachtig en positief uit de hoek te komen is het ook echt krachtig. “You are my man”, zingt ze alweer in titeltrack First Flower over haar nieuwe liefde.  Nog steeds wisselt ze –vaak binnen één liedje – tussen die nachtelijke, rokerige stem en die Patsy Cline-achtige jodel. Daartussen zit wat “sexy” gehijg en een meer gladde en dromerige klank. Voer voor liefhebbers van de meer country-achtige kant van Angel Olsen,  Sammi Smith, The Delines en het al genoemde Patsy Cline.

Muzikaal kent dit album minder bombast, het is allemaal wat kaler en meer subtiel geworden. Daardoor hoor je dat de ritmesectie de liedjes een jazzy kant op sturen die goed bij Burch stem passen. Zoals goed te horen op Dangerous Place en To The Boys.Vooral de gitaren houden het veelal wat luchtiger en zomers en staan in contrast met de nachtelijke sfeer die haar stem vaak oproept. Next to Me is de track die al deze stijlen ineen bundelt: gitaren doen denken aan zowel honky-tonk als surf, de ritmesectie is jazzy en Burch haar stem erg zwaar en donker.

Het resultaat is lekker, prima en totaal niks mis mee. Gewoon een goed album. Toch kun je afvragen of dit album niet wat te snel komt. Hoewel luchtiger en positiever in toon dan haar vorige album, kent het daardoor ook wat minder diepgang. Muzikaal klinkt het lekker en Burch haar stem is nog steeds prachtig, maar het kabbelt allemaal een beetje voort. Je kan het goed op zetten tijdens je eerste bakkie koffie in de ochtend en ‘s avonds laat met je slaperige kop ben je ook zo naar dromenland. Maar als we proberen echt op deze muziek te concentreren, dant word het een ander verhaal…dat lukt toch niet helemaal. Zonde, want Molly Burch houdt zich wel degelijk staande als zijnde een eigenzinnige act vol countrypop, folk 60’s en surf. Nu maar even wat jaartjes, voor een album die wel 100% in de roos schiet?

Tracklisting First Flower:

 1. Candy
 2. Wild
 3. Dangerous Place
 4. First Flower
 5. Next to Me
 6. Good Behavior
 7. Without You
 8. To the Boys
 9. True Love
 10. Nothing to Say
 11. Every Little Thing


 1. Candy
 2. Wild
 3. Dangerous Place
 4. First Flower
 5. Next To Me
 6. Good Behavior
 7. Without You
 8. To The Boys
 9. True Love
 10. Nothing To Say
 11. Every Little Thing