×

Recensie

Alternative

21 januari 2014

Mogwai

Rave Tapes

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Rock Action

Rave Tapes Mogwai Alternative 4 Mogwai – Rave Tapes Written in Music https://writteninmusic.com

Mogwai: de Schotse band die opmerkelijk genoeg voor velen nog steeds onbekend is, maar inmiddels wel bijna twintig jaar aan de weg timmert. Vernoemd naar die irritante harige monstertjes uit de jaren-tachtig-film Gremlins en uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke post-rockbands ter wereld.

Mogwai heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een band met een geheel eigen stijl. Deze post-rockstijl is dynamisch maar gebalanceerd en ontzettend herkenbaar, maar nooit monotoon of saai. In tegendeel. Met de recentste albums heeft het doorgewinterde Mogwai zich ontdaan van een wat bombastische sound en maakt nu meer sferische, less-is-more composities waarbij de kracht vooral zit in nuance en detail.

Rave Tapes is de opvolger van het sterke album Hardcore Will Never Die (2011) en alweer het achtste studioalbum van Mogwai. Alle tracks zijn opgenomen in hun eigen studio “Castle of Doom” in Glasgow en ook dit keer staat dat garant voor een wereldse productie.

Met Rave Tapes weet Mogwai de eigen stijl nog verder te verfijnen en laten ze de luisteraar toch weer iets totaal nieuws horen, zonder hun kenmerkende geluid teniet te doen. Het album gaat in die zin verder waar voorganger Hardcore Will Never Die ophield, maar onderscheidt zich met name door prominentere synthesizerpartijen. Dat is allesbehalve vervelend.

Rave Tapes vormt een prachtige, volwassen aanvulling op het oeuvre van de band. De sfeer is wat serieuzer, donkerder en heeft een bijna hypnotiserend effect. Dit album lijkt na een eerste luisterbeurt misschien wat ingehouden, misschien zelfs een beetje gereserveerd, maar na een paar keer (met de volumeknop vol open) draaien komt hij echt binnen. We kunnen inmiddels met een gerust hart stellen: Mogwai kan geen slechte platen maken.

Tracklisting Rave Tapes:

 1. Heard About You Last Night
 2. Simon Ferocious
 3. Remurdered
 4. Hexon Bogon
 5. Repelish
 6. Master Card
 7. Deesh
 8. Blues Hour
 9. No Medicine For Regret
 10. The Lord Is Out Of Control

Als je de speciale boxset van Rave Tapes aanschaft, krijg je 3 nummers extra:

 1. Bad Magician 3
 2. Die 1 Dislike!
 3. Tell Everybody That I Love Them 1. Heard About You Last Night
 2. Simon Ferocious
 3. Remurdered
 4. Hexon Bogon
 5. Repelish
 6. Mastercard
 7. Deesh
 8. Blues Hour
 9. No Medicine For Regret
 10. The Lord Is Out Of Control