×

Recensie

Alternative

24 februari 2013

Mogwai

Les Revenants

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Rock Action

Les Revenants Mogwai Alternative 3.5 Mogwai – Les Revenants Written in Music https://writteninmusic.com

Doden die weer tot leven komen heten zombies. Ook als die levende doden geen onderkaak missen, niet wankel vooruit strompelen en en ook niet besmeurd zijn met bloed. In de Franse serie Les Revenants lijken de zombies gewone mensen, maar of ze dat echt zijn is de vraag. Een onheilspellende serie, met onheilspellende muziek van de Schotse postrockband Mogwai. De gelijknamige plaat heeft de band speciaal voor de serie in elkaar gezet.

In Les Revenants komen de doden weer tot leven. Het meisje dat om het leven komt bij een busongeluk, het jongetje dat door inbrekers wordt vermoord en de man die zelfmoord pleegt. Allen staan opeens weer op de stoep bij hun geliefden. En omdat dat nog niet genoeg is, loopt er ook nog een seriemoordenaar rond. Een naargeestige sfeer, kracht bijgezet door de naargeestige klanken van Mogwai. Piano-melodieën voeren de boventoon, met kalme drumpartijen en soms een gitaar. Climaxen zijn er niet, terwijl Mogwai daar juist wel om bekend staat: voortstuwende nummers die als een gigantische golf over je heenkomen. Maar voor Les Revenants is dat niet nodig. De rust die de vijf Schotten weten te bewaren benadrukt de grimmigheid van het slaperige bergdorpje waar Les Revenants afspeelt. Die onheilspellende sfeer in de serie is mede te danken aan de Schotten: nog voor de serie af was kreeg de band een aantal vertaalde passages te lezen, het enige wat de band kreeg om muziek voor te bedenken. Die muziek werd op de set van de serie gedraaid, om de acteur nog beter in de lugubere sfeer te komen.

Het gevaar van een soundtrack is dat de muziek vaak niet losstaat van de beelden. Bovendien: bij de soundtrack van Twin Peaks komen enkel beelden van die serie naar boven, ondanks dat Moby er een remix van maakt. En dat is ook het geval bij Les Revenants: de beelden en de muziek vallen als een puzzel in elkaar bij het zien van de serie. De doden die terugkeren op aarde weten zelf niet dat ze eigenlijk zijn overleden. Een melancholie die langzaam onder je huid kruipt. Mogwai probeert datzelfde de bereiken met de soundtrack, en slagen daar gedeeltelijk in. Zonder dat stille bergplaatsje is de plaat die Mogwai heeft gemaakt wat leeg. Evenals dat de serie waarschijnlijk minder indrukwekkend zou zijn zonder de muziek. De twee horen bij elkaar, als zombies en bloed. 1. Hungry Face
 2. Jaguar
 3. The Huts
 4. Kill Jester
 5. This Messiah Needs Watching
 6. Whisky Time
 7. Special N
 8. Relative Hysteria
 9. Fridge Magic
 10. Portugal
 11. Eagle Tax
 12. Modern
 13. What Are They Doing In Heaven Today?
 14. Wizard Motor