×

Modern Nature

How To Live

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

How To Live Modern Nature Alternative 4.5 Modern Nature – How to Live Written in Music https://writteninmusic.com

Bedwelmend mooi, zo kun How To Live van het Britse Modern Nature het best omschrijven. Muziek die in filmbeelden aan je voorbij trekt. Gloedvol, sfeerrijk, intrigerend en vol melancholie.

Modern Nature is de nieuwe band rond de zeer getalenteerde Jack Cooper, die met Ultimate Painting en het album Dusk (2016) opmerkelijk succes kende. In Will Young (Beak), cellist Rupert Gillett, drummer Aaron Nevue (Woods/Herbcraft) en saxofonist Jeff Tobias (Sunwatchers) heeft hij zijn muzikale gelijken gevonden.

De bandnaam komt van de titel van de tuin-memoires van de Britse filmmaker Derek Jarman, die hij schreef in een cottage aan de kust van Kent. Toen Cooper afgelopen jaar onderweg was om Jarman’s huis te gaan zien raakte hij onder de indruk van de mix die industrieel en natuur met elkaar leek te verbinden. De sound van de band verbindt de stad en industrie met de natuur. Folk met postpunk, vermengd met fijne elektronica, jazz en psychedelica.

How To Live is door Cooper en Young opgezet als was het een film of toneelstuk met songs die aan elkaar verbonden zijn, soms in elkaar overlopen. Gelijk met het met harmonium en cello’s startende Bloom, het geladen Footsteps, de eerste geweldige single van het album, en het door erg mooi gitaarwerk gedragen Turbulence wordt een weergaloos mooie sfeer neergelegd. Het hemelse Criminals – wat een ongelooflijke mooie song is dat zeg!- sluit daar naadloos, eigenlijk gewoonweg verontrustend mooi op aan.

Het prachtige dragende Seance met z’n vreemd geloopte gitaar, het al net zo mooie, op elektronica gedreven Nightmares, het percussieve, met fijn saxwerk van Tobias verrijkte Peradam en het ruimtelijk ingetogen en wederom van prachtig psychedelisch folky gitaarwerk voorziene Oracle zijn al net zo prachtig. Nature heeft dan weer die geladen sfeer die ook Footsteps zo kenmerkt. Onnavolgbaar met stuwende drums en bas en fraai ingehouden gitaarpatronen, met prachtige krachtuitschieters.

Het fijn langgerekte Devotee sluit het album weergaloos in melancholieke folky sferen af met gitaar, cello en viool in perfecte harmonie en weergaloze melodiewendingen. Mooi ook hoe de song halverwege met drum en bas erbij omdraait en in full swing met een orgeltje in een psychedelische sfeer verder gaat en het geluid van de natuur aan het einde overneemt.

How To Live heeft een haast meditatieve sfeer waarbij het verkwikkend wegdromen is. Modern Nature heeft een welhaast ideale muzikale chemie gevonden waarbij stad en industrie met de natuur in elkaar overvloeien. De muziek is merendeels ingetogen doch immer geladen en juist ook de manier waarop Coopers zachte vocalen de songs invullen, alsof hij ze in de muziek weg wil laten vallen, is een adembenemend extra.

How To Live is bloedmooi. Absoluut één van de muzikale hoogtepunten van dit alweer rijke muziekjaar.  1. Bloom
  2. Footsteps
  3. Turbulence
  4. Criminals
  5. Séance
  6. Nightmares
  7. Peradam
  8. Oracle
  9. Nature
  10. Devotee