×

Recensie

Soul / Hiphop

19 september 2016

Mndsgn

Bodywash

Geschreven door: Roel Janssen

Uitgebracht door: Stones Throw

Bodywash Mndsgn Soul / Hiphop 3.5 Mndsgn – Bodywash Written in Music https://writteninmusic.com

Mndsgn is een producer uit L.A. die opereert in het grensgebied tussen hiphop, soul, boogie funk en elektronische R&B. Bodywash is zijn tweede album op het Amerikaanse hiphoplabel Stones Throw.

Mndsgn (spreek uit als ‘Mind Design’ n.a.v. de lyric van rapper Nas: “My mind is seeing through your design like blind fury”) is de artiestennaam van Ringgo Ancheta die opgroeide in New Jersey, maar inmiddels in Los Angeles woont. Hij zat in het project Klipmode met Stones Throw-labelmaat Knxwledge, Devonwho en Suzi Analogue en bracht verschillende solo-albums uit, maar sinds zijn verhuizing naar L.A. kreeg Stones Throw hem in het vizier.

In 2014 verscheen daar zijn veelal instrumentale plaat Yawn Zen, een album vol lome broken beats met invloeden uit nu-jazz, hiphop en R&B. Daarna toerde Mndsgn de wereld rond en produceerde hij de track Sweeney Song van underground rapper Danny Brown, wiens nieuwe album Atrocity Exhibition op 30 september via Warp verschijnt.

Meer dan op zijn voorganger neemt Mndsgn de vocalen voor zijn rekening. Niet dat Ancheta nu zo’n uitmuntende zanger is, maar zijn ietwat hese, zwoele en dromerige stemgeluid past prima op de sfeervolle melodieuze tracks, zoals bijvoorbeeld het doezelige downtempo Alluptoyou en het uptempo Cosmic Perspective dat flirt met kosmische funk en soul.

Van de 16 nummers klokken er 6 onder de 2 minuten. De ‘trilogie’ Searching 1, II en III duurt amper 7 minuten, maar bestaat wel uit drie behoorlijk verschillende instrumentale beats en zomersferen (80’s boogie funk, G-funk) waarin het tempo voor de verandering eens opgeschroefd wordt.

Uitschieters zijn het trage, dromerige Use Ya Mind (Twentyfourseven) met een fijne ‘pianosolo’ halverwege en de romantische beslommeringen in het ultralome mijmerlied Guess It’s All Over, dat met mooie vioolakkoorden een prima slotstuk vormt.

Mdnsgn klinkt op Bodywash soms alsof hij een paar blikken funky astronautenvoer achter z’n kiezen heeft. Resultaat is een opbeurende portie ‘outta space’ muziek voor soul, body & mind. Door de loomheid van de meeste songs ligt eentonigheid misschien soms op de loer, maar dat moet je ruim zien. Bodywash is immers een frisse laidback nazomerplaat voor lange avonden en nachten. 1. Overture
 2. Cosmic Perspective
 3. Tha Origin (Interlude)
 4. Alluptoyou
 5. Ya Own Way
 6. Use Ya Mnd (Twentyfourseven)
 7. Enter Her Abode (Interlude)
 8. Vague / Recalibrate
 9. Transmissionn
 10. Prelude 2 Purification
 11. Lather
 12. Where Ever U R
 13. Searchin I (4 That Familiar Feeling)
 14. Searchin II (4 Sumthn New)
 15. Searchin III (4 Nothin Else)
 16. Guess It's All Over