×

Recensie

27 juli 2016

Mitski

Puberty 2

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Dead Oceans

Puberty 2 Mitski Alternative 4 Mitski – Puberty 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Mitski is een in Japan geboren singer-songwriter. Tussendoor verhuisde ze als kind steeds naar een ander land, waaronder Turkije en China. Toen ze op haar vijftiende eenmaal definitief in Amerika settelde was het een moeilijke gewenning. Inmiddels was Mitski in aanmerking gekomen met zoveel verschillende culturen en dat zorgde ervoor dat ze nergens “thuis”. Amerika was opeens haar thuis en dat voelde raar aan. Zo’n bewogen jeugd zorgde voor een gehaaste, onstabiele persoonlijke ontwikkeling. Er was weinig tijd voor vaste vrienden of relaties. Puberty 2 klinkt als het directe gevolg daarvan: een ontdekkingstocht naar stabiliteit, emoties en verlangens. Het is inmiddels al haar vierde album, maar deze voelt het meest introspectief en persoonlijk.

Gelijk al in opener Happy wordt het vele reizen in verband gebracht met vluchtgedrag en een stukgelopen relatie. “And when you go, take this heart. I’ll make no more use of it when there’s no more you”, zo klinkt een gebroken Mitski vervolgens, die denkt nooit meer van iemand anders te zullen houden. Toch blijft een verlangen knagen. Een verlangen dat op elk lied weer een andere vorm aanneemt. Het evenwicht tussen blijdschap en verdriet is een belangrijke: na hevig geluk valt het des te meer tegen als er verdriet in aantocht is. “One morning this sadness will fossilize And I will forget how to cry”, zingt ze in Fireworks. Daaruit blijkt de hoop naar emotionele stabiliteit en opnieuw (tijdelijke) blijdschap.  Het verlangen naar liefde of een intieme connectie is lastiger, zeker door het gebrek aan een stabiel leven en de daarbij komende instabiliteit. In I Bet on Losing Dogs geeft een wanhopige Mitski aan dat ze liever een slechte relatie heeft dan helemaal geen. Dit enkel om tijdelijk dat moment van verbondenheid een geluk te voelen. Geluk is een mysterieuze verslaving, waarvan niet altijd duidelijk is dat je het mist. In het mysterieuze Crack Baby duwt ze dit standpunt op een onsubtiele wijze door de strot van de luisteraar door geluk te linken aan een ( soms ongewilde) cocaïne verslaving.

Puberty 2 is geen album  om puur muzikaal te beoordelen. Je kunt het zelfs zo stellen dat het tekstuele zwaarder weegt dan de muzikale invulling. Toch, dikwijls versterken de gebruikte instrumenten de emoties die Mitski in haar tracks naar voren brengt. Zo klinken stotterende drumcomputers als een op hol geslagen sneltrein in Happy en worden op die manier haar verhaal en de muziek nauw met elkaar verbonden. Dit nauwe verband tussen de twee elementen is wel vaker het sterke punt op dit album: Het gehaast en lo-fi klinkende My Body’s Made of Crushed Little Stars laat goed de onrust en twijfel doorklinken die tekstueel voelbaar is. Crack Baby spant de kroon. Door feedbackende gitaar en diverse psychedelische effecten toe te voegen krijgt dit lied een extra beangstigende lading mee. Dat deze wisselwerking niet altijd goed werkt is jammer en vermindert op enkele momenten de intensiteit van het album. Zwaar aangezette keyboards en harde bastonen zorgen soms voor overdreven bombast waardoor de tracks melodramatisch en minder oprecht overkomen. Mitski beheerst de kunst om een liedje bewust klein te houden of juist agressief uit de hoek te komen. Nu moet ze deze techniek enkel beter timen, zodat sfeer en tekst nog beter in balans zijn.

Dit album is een introspectieve, emotionele achtbaanrit dat een dappere kijk geeft in Mitskis gedachten en bijbehorende emoties. Hierdoor is het wel een album geworden dat pas zijn geheimen prijsgeeft als je er echt voor gaat zitten. Bij een vluchtige beluistering zou je het kunnen aanzien als een makkelijk te verteren, lekker in het gehoor liggend rockalbum met enkel zo nu en dan wat vreemde uitspattingen. Niets is minder waar. 1. Happy
 2. Dan The Dancer
 3. Once More To See You
 4. Fireworks
 5. Your Best American Girl
 6. I Bet On Losing Dogs
 7. My Body's Made Of Crushed Little Stars
 8. Thursday Girl
 9. A Loving Feeling
 10. Crack Baby
 11. A Burning Hill