×

Recensie

World

28 september 2018

Minyeshu

Daa Dee

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Continental

Daa Dee Minyeshu World 3.5 Minyeshu – Daa Dee Written in Music https://writteninmusic.com

De Ethiopische vocaliste Minyeshu brengt met Daa Dee nieuw werk uit. Het album is er een waarop Ethiopische groove en dance geblend worden met westerse instrumenten. Samen met haar bijzondere vocals levert dat een album op dat de innovatie van de Ethiopische muziek garandeert.

Minyeshu werd geboren in Dire Dawa, maar verhuisde al snel naar Addis Abeba, waar ze op jonge leeftijd kennis maakte met grote muzikanten als Mulatu Astatke – de man die Ethiopische jazz aan wereldwijde erkenning hielp, vocalist Mahmoud Ahmed en Tilahun Gessesse. Samen met hen tourde ze de wereld rond en zag ze vol bewondering hoe zij in hun muzikaal werk steeds bleven steunen op de eigen Ethiopische traditie, maar ook andere culturen en stijlen omarmden.

Wie de composities erbij neemt, merkt dat al via de tracklist duidelijk wordt dat Minyeshu alledaagse thema’s naar voren schuift. Het gaat onder meer over de innige band tussen moeder en kind, maar ook over onafhankelijkheid en de verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan. Zo is er Yetal (Where Is It) dat handelt over de idee van een thuis.

Het levert een gevarieerd album op, weliswaar met een stevige basis Ethiopische muziek. Maar los daarvan valt direct op hoe ontzettend goed in het oor dit songmateriaal ligt. Pop, dance, rock, het zit er allemaal in. De levenslust is haast tastbaar in het feestelijke Hailo Gaja (Let’s Dance), terwijl er elders meer ruimte gemaakt wordt voor introspectie. Vooral daar waar het gaat om haar leven als vrouw (zo verwijst Enchet Lekema – Collecting Wood naar het harde leven in de natuur), om de onbeschrijfbare relatie tussen moeder en dochter (de zoete, aandoenlijk mooie pianosong Daa Dee – Baby’s First Step), de liefde die eens was (Anteneh – It Is You), en zoveel meer.

Op zich niet eens zo gek, al voel je wel dat het vooral de heel uitgesproken mix is die dit album zo aangenaam om luisteren maakt. Het is dan ook een erg evenwichtig album, met zowel poppy dancetracks, uitbundige tracks (zoals het stevig funkende Geletema – Thank You) als meer introspectievere ballades (het wat statische Yachi Elet).

Ze woont in de Lage Landen en tourt vaak. Om in de gaten te houden dus. 1. Your Eyes
 2. Let's Dance
 3. Where Is It?
 4. Peaceful Air
 5. Apologies
 6. Baby's First Step
 7. My Venerable
 8. My Wolayta
 9. Collecting Wood
 10. Grateful
 11. Thank You
 12. That Moment
 13. It Is You!