×

Recensie

10 mei 2014

Minibus Pimps

Cloud To Ground

Geschreven door: Henning Bolte

Uitgebracht door: SusannaSonata

Cloud To Ground Minibus Pimps Eigentijds 4 Minibus Pimps – Cloud To Ground Written in Music https://writteninmusic.com

Cloud To Ground is een gemeenschappelijk werk van John Paul Jones en Helge Sten. Het is verbazingwekkend dat velen Cloud To Ground noise noemen terwijl het bij vlagen als een traditioneel kerkorgel-concert klinkt – met een magic church-organ wel te verstaan! De titel zegt eigenlijk veel, zo niet alles. Als een grote wolkenmassa de grond raakt, ontstaan bijzondere stromingen, wind, turbulenties die je slechts indirect kunt horen. Alle mogelijke vormen van vocht, steen, stof en ander materie worden erin meegenomen, gaan erin op. Een bijzondere auditieve ervaring. Muzikaal klopt in de natuur alles – mits het niet ruw verstoord wordt. De twee musici van Minibus Pimps benaderen dat. Ze werken met het Kyma Sound Design Systeem, dat enorme mogelijkheden biedt klank(en) te expanderen, met elkaar te verbinden, te verstrengelen en zo een fijn afgestemd klankbeeld te creëren dat ruimtelijk ook nog eens fantastisch in- en uit kan bollen. Gelukkig verandert er vanaf het vierde stuk de bewegingsvorm: niet alleen meer horizontal stromend maar ook meer en meer vertikaal borrelend. In het laatste stuk wordt ineens de fysieke ruimte waarin je je bevind, geheel door de klankwolk gevuld.

SAMMEL_12-2010 353Bij Cloud To Ground gaat het verbazinkwekkend genoeg allemaal om schitterende loepzuivere live-opnamen. Het werk gecreëerd door bassist/multiinstrumentalist John Paul Jones en gitarist/ soundengineer/producer Helge Sten aka Deathprod biedt een bijzondere sonische ervaring. Na beluistering zal je de ruimte om je heen met andere oren waarnemen: intenser, gevoeliger. Het opus ontstond n.a.v. de samenwerking van John Paul Jones (ja, die van LZ) met de Noorse improvisatiegroep Supersilent (Arve Henriksen (dr, tr, voice), Ståle Storløkken (keys), Helge Sten (g, electr)) 2010 bij het Punkfestival in Kristiansand/Noorwegen. Jones is daarna met Supersilent blijven samenwerken en treedt ook geregeld met de groep op. Supersilent is een groep die nooit repeteert en bij opgtredens uitsluitend spontane creaties realiseert.

Postscriptum

Na zijn tijd met Led Zeppelin heeft John Paul Jones o.m. met Diamanda Galás, R.E.M., The Foo Fighters, Peter Gabriel en Merce Cunningham samengewerkt. 2009 richtte hij met Dave Grohl en Josh Homme de groep Them Crooked Vultures op. Hij werkt aan een opera die gebaseerd is op de Spooksonate (1907) van August Strindberg.

Helge Sten is gitarist, electronicus en heeft met zijn ‘audiovirus’ zijn hand als producent in tal van albums. Het grafieten klankbeeld dat hij creëert, geeft muziek een speciale signatuur.

Cloud To Ground is geen rock-album maar staat wel ook daaronder vermeld.

SAMMEL_12-2010 365

Supersilent + John Paul Jones (Kristiansand, Punkt Festival 2010)

Photo Credits © FoBo_HenningBolte en Oscar Garcia (voorpagina)  1. Black Aurora Pt. 1-4
  2. Cloud to Ground
  3. Arc
  4. Superbolt