×

Recensie

Alternative

22 april 2018

Mind Over Mirrors

Bellowing Sun

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Paradise of Bachelors

Bellowing Sun Mind Over Mirrors Alternative 4 Mind Over Mirrors – Bellowing Sun Written in Music https://writteninmusic.com

Mind Over Mirrors is al sinds 2011 het project van de Amerikaanse muzikant en -componist Jaime Fennelly. Begonnen als soloproject legde hij de focus op harmonium en synthesizers om daar soundscapes mee te maken die ergens het midden hielden tussen kosmische electronic, krautrock en psychedelische drones. Een tijd lang veranderde er niet al te veel, tot hij langzaamaan gastmuzikanten op zijn werk toeliet. Het vorig jaar uitgekomen Undying Color was daarmee een voorlopig hoogtepunt: Fennely niet langer de solomuzikant, maar componist voor een hele band.Nog steeds met de focus op de al eerder genoemde genres en uiteraard met de aanwezigheid van zijn zo geliefde synthesizers en harmonium. Maar de uitwerking is diverse, grootser , eer reen hecht geheel. Bellowing Sun gaat op dezelfde voet verder. Oorspronkelijk gemaakt met in gedachten een live optreden in het Museum of Contemporary Art in Chicago, waar de muzikanten in een ronde cirkel onder een kunstwerk (zie hoes) optraden, met het publiek daaromheen. Die bij elkaar verzamelde band bestaat dit keer uit:  – Janet Beveridge Bean (Eleventh Dream Day, Freakwater) op vocalen, percussie en zither , – Jon Mueller (Volcano Choir) op drums en zang, – Jim Becker (Iron and Wine)op viool en zang.

Verrassend is het niet als opener Feeding on the Flats gelijk al kosmische synths en krautrock laat horen. Maar in de daaropvolgende track komt al gauw de zang van Bean erbij en de drums blijven niet ver achter. Toch wordt het pas maximaler en vooral meer organisch op A Palinopsic Wind, waar ook de harmonium duidelijker van zich laat horen. Op dat moment is er een “suite” afgelopen, zo stgaat er op onze tracklist. Dit album bestaat uit 4 suites, maar echt merken doen we het niet en de noodzaak ontgaat ons dan ook. Beetje bij beetje raken we inmiddels dieper in trance. Dit is ritualistische muziek, sjamanistische en psychedelisch. Drones en krautrock overheersen en drumcirkel-achtige percussie maakt het af. Waar Beans stem als het ware doorheen zweeft met haar donkere stem.

Toch doen we het met deze simpele omschrijving te kort, want het album is juist op zijn meest verrassend als er accenten worden gelegd die we niet verwachten. Zoals in Vermillion Pink waar de muziek eerst van een digitale laag wordt voorzien en vocalen als het waren kapot worden getrokken. Later weten we niet meer goed wat we horen, als percussie gaat domineren en er een fluittoon om de hoek komt kijken.  In Oculate Beings domineert de viool en dwingende percussie, zodat er een folky bluegrass sfeer  ontstaat, het had zomaar een melodie van een Freakwater-liedje kunnen zijn. Ondertussen luisteren we nog steeds naar diezelfde bezwerende kraut en drones, maar gebeurd er dus genoeg met vocalen, verschillende instrumenten en verandering in sfeer om het spannend te houden. Ondertussen zijn we al heerlijk ontspannen op weg naar dromenland door de bezwerende muziek, ook al hadden we ons nog zo voorgenomen scherp te blijven en alle details in ons op te nemen. Tot daar opeens de vierde suite is, die opeens wel heel anders is dan de rest. Bean haar dominante vocalen geven Twenty-One Fall en Pause to Wonder veel meer de vorm van een echt liedje en zo klinkt het plots meer etherisch, dromerig. Daartussen zit Acrophasing, de donkerste drone en percussie van het album, het doet je huis trillen. We zijn weer wakker!

Je moet dit album eigenlijk niet kapot willen analyseren, want het is juist zo fijn om je over te geven en niet hoeven nadenken. Niet letten op alle details en gewoon ontspannen en je laten verrassen. Voor hen die acts als Pocahaunted en Motion Sickness of Time Travel erg waarderen, zij komen ook perfect aan hun trekken met Bellowing Sun.

https://www.youtube.com/watch?v=Xp7D9TlG2u4 1. Feeding On The Flats
 2. Matchstick Grip
 3. A Palinopsic Wind
 4. Zeitgebers
 5. Lanterns On The Beach
 6. Vermillion Pink
 7. Halfway To The Zenith
 8. Oculate Beings
 9. Talking Knots
 10. Twenty-One Falls
 11. Acrophasing
 12. Pause To Wonder